FRANCUSKA SUPA OD LUKA: Klasičan recept koji ćete obožavati! (FOTO/VIDEO)

Katarina Nikolić

16. 03. 2022. 000000 12:00

Foto: Jutjub Printskrin/The Stay At Home Chef

Ovo je najklasičnija, tradicionalna francuska supa od luka. Sa najsavršenijim karamelizovanim lukom i svežim grančicama majčine dušice, hrskavim kriškama francuskog bageta i sirom, prikladno otopljenim na vrhu.

Pročitajte još: Idealan predlog za ručak: Posni ĐUVEČ na drugačiji način (VIDEO)

SASTOJCI:

  • 1/4 šolje putera
  • oko kilogram slatkog luka, narezanog
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1/3 šolje suvog belog vina
  • 6 šoljica goveđeg bujona
  • 4 grančice sveže majčine dušice
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašičice belog vinskog sirćeta
  • So i sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 12 kriški francuskog bageta tanko sečene
  • 1 šolja seckanog švajcarskog sira
  • 1 šolja seckanog Grujer sira, ukoliko možete da nađete. 

Uputstvo za pripremu:

Otopite puter u velikoj posudi. Dodajte luk i kuvajte, često mešajući, dok ne porumeni i karamelizuje se, oko 30-40 minuta.* Mešajte beli luk dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte vino, strugajući sve zapečene komadiće sa dna lonca. Umešajte goveđi bujon, majčinu dušicu i lovorov list. Dovesti do ključanja; smanjiti vatru i krčkati, povremeno mešajući, dok se malo ne smanji, oko 15-20 minuta. Uklonite i bacite grančice timijana i lovorov list.
Umešajte belo vinsko sirće; začiniti solju i biberom, po ukusu. Zagrejte rernu. Stavite kriške bageta na lim za pečenje. Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni sa obe strane, oko 1-2 minuta po strani. 
Podeliti supu u činije otporne na toplotu. Stavite na lim za pečenje. Na vrh stavite kriške bageta da potpuno pokriju površinu supe i pospite ih sirevima. Stavite u rernu i pecite dok se sir ne istopi i dobije zlatno-braon boju - oko 2 minuta. 

Najpribližniji način pripreme našeg recepta možete pogledati i na sledećem video snimku: