"BILIONER" KOLAČI: Kada isprobate ovaj recept, shvatićete zašto nose ovakav naziv

Katarina Nikolić

16. 03. 2022. 000000 19:00

Potrebno je malo vremena da se naprave jer radite sa 4 sloja, ali svaki sloj se vrlo brzo spoji uz pomoć hlađenjau u frižideru. Kada se ohlade i iseku, čuvajte ih u frižideru da karamela ne postane malo mutna. Možda je recept malo zahtevan, ali krajnji rezultat je definitvno vredan malo muke! 

Sastojci:

Brauni sloj:

  • ½ šolje putera, rastopljenog
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja tamnog kakao praha
  • ¼ kašičice soli
  • ½ kašičice vanile
  • 2 jaja
  • ½ šolje brašna

Pročitajte još: REČ LEKARA: Kako da sačuvate bebu od alergija i ojačate njen imuni sistem
Sloj karamela:

  • 25 karamela
  • 2 kašike guste pavlake
  • Sloj testa za kolače
  • ½ šolje putera, omekšanog
  • ¼ šolje šećera
  • ½ šolje svetlo smeđeg šećera
  • 2 kašike guste pavlake
  • ½ kašičice vanile
  • ¾ šolje brašna
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje čokoladnih čipsa
  • čokoladna glazura
  • 230g seckane poluslatke čokolade

Dodajte i kaščicu ulja od repice. 

Loading...

Uputstvo za pripremu: 

Zagrejte rernu na 325º, obložite pleh od sa nelepljivom folijom.
Brauni testo: 
- U velikoj posudi umutite puter i šećer. Umešajte kakao prah i so. Dodajte vanilu i jaja i mešajte dok ne postane glatko. Mešajte brašno dok se ne uklopi. U pripremljenu tepsiju rasporedite testo za kolače. Pecite 20 minuta.
Karamel sloj: 
U posudi za mikrotalasnu pećnicu istopite karamele u mikrotalasnoj pećnici 60 sekundi, mešajući, a zatim ponavljajte u intervalima od 30 sekundi dok se ne istopi i ne postane glatka.
Prelijte karamel preko sloja kolačića.
Stavite pleh u frižider da se ohladi dok sloj testa za kolače ne bude spreman.
Pripremite sloj testa za kolače:
Umutite puter i šećere dok ne postanu glatki i mekani.
Dodajte vanilu i gustu pavlaku.
Dodajte brašno i so i mešajte dok se ne sjedini.
Umešajte komadiće čokolade.
Kada se sloj karamela stegne, pažljivo rasporedite testo za kolače na vrh.
Pripremite čokoladnu glazuru.
U posudi za mikrotalasnu pećnicu pomešajte čokoladu i ulje.
Pecite u mikrotalasnoj 60 sekundi, a zatim zaustavite i promešajte.
Ponovite u intervalima od 30 sekundi dok se ne istopi i ne postane glatko.

Premažite čokoladu preko sloja testa za kolače.
Ohladite za lakše sečenje. Poslužite na sobnoj temperaturi

Možda će vam ovaj malo zahtevan recept olakšati snimak najpribližniji našem receptu: