Da li ste čuli za italijansko jelo MELANCANE? Ovaj jednostavan i ukusan recept oboriće vas s nogu! (FOTO/VIDEO)

Katarina Nikolić

18. 03. 2022. 000000 18:30

Foto: Jutjub Printskrin/RecipeTin Eats

Klasik južne Italije, ovo je jedno od onih neverovatnih vegetarijanskih jela koja su tako dobra, da čak ni mesojedi neće zastati na trenutak da se zapitaju: „Gde je meso?“  Čak i ljudi koji nisu ljubitelja patlidžana, obožavaju ovaj recept!

Pročitajte još: Budite GURMAN i dok POSTITE: Sarmice od zelja sa orasima i vrganjima (RECEPT)

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 velika čena belog luka, zgnječena
  • Tegla pelata od 700 g
  • 6 paradajza, očišćenih od semena i iseckanih
  • 1 kašika seckanog svežeg origana ili 2 kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica šećera
  • 3 srednja patlidžana, isečena i sitno narezana na kolutove
  • 500 g svežeg bešamela ili sosa od sira
  • 100 g Grana Padano, narendanog

Loading...

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200°C sa ventilatorom.  Zagrejte ulje u tiganju i lagano pecite luk 3-4 minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i kuvajte još 2 minuta. Dodajte pasatu, seckani paradajz, origano i šećer i prokuvajte. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
U veliki lonac, ključalom vodom, dodajte kriške patlidžana i dinstajte 5 minuta, dok ne omekšaju, ali i dalje da drže oblik. Ocediti na kuhinjskom papiru.
Sipajte pola paradajz sosa na dno posude za rernu od 1,5 litara. Prelijte polovinom patlidžana i začinite po ukusu. Kašikom prelijte polovinu bešamel sosa i pola sira. Ponovite sa preostalim patlidžanom, sosom i bešamelom. Pospite preostalim sirom i pecite u rerni 30 minuta, dok ne porumeni. Poslužite uz zelenu salatu.

U nastavku možete pogledati video čija je priprema najpribližnija našem receptu: