OVO JE DRAGULJ FRANCUSKE: Zavirite među mistične zidove istorijskog ostrva Mon-Sen-Mišel!

Katarina Nikolić

25. 04. 2022. 000000 21:40

Foto: Piksabej

Magično ostrvo na čijem se vrhu nalazi opatija koja prkosi gravitaciji, Mon-Sen-Mišel i njegov zaliv spadaju među najzanimljivije znamenitosti Francuske. Vekovima jedno od glavnih hodočasnih destinacija u Evropi, ovo sveto ostrvo je sada UNESCO-ova svetska baština, kao i njegov zaliv koji oduzima dah.

Pročitajte još: Srpski turisti jure u Sankt Peterburg zbog Dostojevskog, a najbrojniji su na ruti SREBRNA ogrlica

Mon-Sen-Mišel je jedna od najnezaboravnijih znamenitosti u Evropi. Ovaj grad je smešten u očaravajućem zalivu koji dele Normandija i Bretanja. Priča o tome kako je ovo brdo postalo veliko hrišćansko hodočasničko mesto datira još iz 8. veka, kada je Ober, biskup obližnjeg grada Avranša, tvrdio da ga je sam Arhangel Mihailo prislio da izgradi crkvu na samom vrhu brda. 

Loading...

Od 966. nadalje, vojvode Normandije, a zatim francuski kraljevi, podržavali su razvoj velike benediktinske opatije na Mon-Sen-Mišelu. Veličanstvene manastirske zgrade dodavane su tokom srednjeg veka, a jedno krilo koje se vrti posebno je dobilo nadimak "Čudo". Opatija Mon-Sen-Mišel je postala renomirani centar učenja, privlačeći neke od najvećih umova u Evropi. Bedemi u podnožju ostrva su izgrađeni da bi se engleske snage zadržale van. Druge fine zgrade nižu se strmim seoskim ulicama, sada pretvorenim u muzeje, restorane, hotele i prodavnice za današnje turiste.

Loading...

Zaliv Mon-Sen-Mišel je bio sklon "zasipanju" u poslednjih nekoliko vekova. Aktivnosti koje je napravio čovek, uključujući poljoprivredu i izgradnju nasipa oko planine, doprineli su ovom problemu. Međutim, veliki projekat očuvanja 2015. godine pomogao je da se Mon-Sen-Mišel-u vrati status ostrva. Glavna reka sada je ostavljena da teče slobodnije, tako da se sedimenti spuštaju u more. Nekadašnji nasip zamenio je most, omogućavajući moru da ponovo u potpunosti okruži to brdo pri posebno visokim plimama .

Kako doći do Mon-Sen-Mišel-a? 

Parkirališta za posetioce premeštena su dalje u unutrašnjost da bi se očuvao izuzetan pejzaž Mon-Sen-Mišela. Parkirališta su oko 2km od brda. Postoje specijalni autobusi koji će vas prebaciti do ostrva. 

Loading...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU