POSNI RIŽOTO sa pečurkama koji ćete obožavati! (RECEPT)

Katarina Nikolić

21. 04. 2022. 000000 19:30

Foto: Jutjub Printskrin/Eating Vegan With Me

Rižoto može biti i posno jelo i to vrlo ukusno! Možete ga spremati i sa drugim provrćem po želji, ali mi smo za ovaj recept izabrali pečurke. 

Pročitajte još: FALAFEL BURGER: Postan i ukusan obrok koji će vas sigurno zasititi!

Castojci: 

  • 20 g suvih vrganja ili suvi mix šumskih pečurki

  • 1,2 l posnog bujona 

  • 4 kašike biljnog putera

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 1 papričica ljuta, sitno seckana

  • 2 čena belog luka, zgnječena

  • 250 g pečuraka (šampinjoni)

  • 250 g pirinča za rižoto

  • 125 ml belog vina

  • ½ male veze peršuna ili vlašca, sitno iseckanog 

Način pripreme: 

KORAK 1:

Suve pečurke i bujon stavite u šerpu na jaku vatru da provri, a zatim smanjite vatru i držite na toplom.
KORAK 2
Zagrejte 2 kašike biljnog putera i ulja u širokom plitkom tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša. Mešajte beli luk minut, a zatim dodajte šampinjone. Rehidrirane pečurke iz bujona procedite i dodajte i njih. Pržite 8-10 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene. Umešajte pirinač i premažite posnim puterom i uljem. Dodajte vino i dinstajte 2 minuta da se krčka i malo da uvri. 
KORAK 3
Dodajte jednu kutlaču bujona, redovno mešajući dok ne uvri, pre nego što dodate sledeću kutlaču. Nastavite sa dodavanjem i mešanjem 20-25 minuta dok se većina bujona ne ukrčka.
KORAK 4
Sklonite sa vatre, umešajte preostale 2 kašike posnog putera i začinsko bilje u rižoto, pa ostavite poklopljeno 5 minuta pre serviranja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU