POSNE BOLONJEZE: Napravite omiljene špagete i u toku posta!

Katarina Nikolić

25. 03. 2022. 000000 11:40

Foto: Jutjub Printskrin/The Happy Pear

Da li poznajete nekoga ko ne voli testeninu? Ni mi. Međutim u toku posta je teško osmisliti recept za testeninu sa posnim sosom, jer skoro svaki od njih ima meso, sir ili pavlaku za kuvanje. Predstavljamo vam najpoznatije Špagete Bolonjeze u posnom obliku. 

Pročitajte još: POSNE MAKARONE SA “SIROM” ZA 15 MINUTA: Napravite vaše omiljeno jelo i u toku posta

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 štapića celera, sitno iseckana
  • 1 velika šargarepa, narezana na kockice
  • 160 ml crvenog vina 
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 100 g pečuraka po želji isečenih na kockice
  • 1 patlidžan, isečen na kockice
  • 75 g sočiva
  • 400 g seckanog paradajza
  • 1 posna kocka od povrća
  • 300 g špageta, za posluživanje
  • 1 kašika soja sosa
  • 3 kašike bademovog mleka
  • svež bosiljak, za posluživanje (opciono)

Način pripreme:

  1. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk, celer i šargarepu i lagano kuvajte 10 minuta, redovno mešajući, dok ne omekša. Sipajte vino i ostavite da se zgusne 2-3 minuta pa umešajte beli luk, paradajz pire, sirće i origano.
  2. Kuvajte 1 min, a zatim dodajte pečurke, patlidžan, sočivo, seckani paradajz, kocku supe i 200 ml vode. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na lagano krčkanje.
  3. Labavo pokrijte tiganj i kuvajte 40-50 minuta dok se sos ne zgusne do željene konzistencije.
  4. Često mešajte i dodajte još malo vode ako sos počne da se lepi za dno tiganja.
  5. U međuvremenu skuvajte posnu testeninu u šerpi sa posoljenom vodom prema uputstvima na pakovanju. Za serviranje u sos umešajte soja sos i bademovo mleko i kašikom prelijte oceđenu testeninu. Ukrasite sa nekoliko listova svežeg bosiljka, ako želite.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU