Stiglo je proleće! Evo kako da sprečite simptome alergije na vreme!

Katarina Nikolić

27. 03. 2022. 000000 13:30

Foto: Piksabej

Prolećna alergija kreće obično početkom marta i traje sve do leta. Polen i cvetanje biljaka uzrokuju iritaciju kod ljudi osetljivih na na prolećne alergije. 

Pročitaj još:  Šolja čaja koja može da ublaži NAPETOST: Večernji ritual za mirniji san

Farmaceutski lekovi mogu biti od koristi, dok prirodni nisu efikasni kod svakog, zavisi koliko je vaša osetljivost velika. Simptomi prolećne alergije su curenje i zapušenost nosa, svrab, kijanje, suzenje i crvenilo očiju, kašljanje i poteškoće u disanju. 

Loading...

Kako sprečiti simptome alergije?

  • Redovno perite ruke, lice i kosu jer se alergeni zadržavaju najčešće na ovim mestima. Maramice koje koristite odmah bacite u kantu i ne širite alergene.

  • Koristite anti-alergijske jastuke, redovno provetravajte prostorije i u ovom periodu češće perite zavese. Proveravajte sobu u ranim jutarnjim satima zbog polena, tokom dana držite sve zatvoreno. 

  • Izbegavajte okidače za pojavu simptioma kao što su esencijalna ulja, duvanski dim, sveće ili sveže poljsko cveće u vašem domu. 

  • Još jedan efikasan trik jeste da nozdrve namažete vazelinom ili labelom. Na ovaj način, polen neće ulaziti u disajne puteve.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU