POST NA VODI: Tri laka recepta za raznolikost u ishrani tokom posta

Katarina Nikolić

27. 03. 2022. 000000 12:00

Foto: Piksabej

Post na vodi je vrlo specifičan i ako dugo traje može da vam ponestane ideja i inspiracije šta dalje da kuvate. Predstavljamo vam tri vrlo ukusna recepta, bez ulja. 

Pročitajte još: POMFRIT OD LEBLEBIJA: Zdrav recept koji će vam zauvek zameniti krompiriće

Čorba od praziluka 

Sastojci:

2 praziluka,
1 glavica crnog luka,
300-400 g krompira,
so,
biber,
lovorov list,
sok od pola limuna,
kašika brašna

Priprema

Zagrejati malo vode, dodati i praziluk i crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.

Loading...

Pasulj na vodi: 

Sastojci

1/2 kg pasulja
2 glavice (srednje) crnog luka
4 češnja belog luka
3 lista lorbera
200 ml pasiranog paradajza
1 šargarepa
celer
peršun
suvi biljni začin
biber
2 kašičice brašna
voda

Priprema

Staviti pasulj u šerpu, naliti vodom i staviti da prokuva. Kada prokuva, procediti pasulj i naliti ponovo sa vodom. Dodati sitno iseckani crni luk i šargarepu. Koren peršuna i celera (količina po želji) iseckati na kockice i dodati pasulju. Ubaciti lorber, posuti suvim biljnim začinom (po želji) i staviti da se kuva.
Kada je pasulj prilično raskuvan, 10-ak minuta pri kraju, dodati pasirani paradajz, u kome se razmuti brašno. Dodati sitno iseckani beli luk, pobiberiti i ako je potrebno posuti još sa suvim biljnim začinom. Ostaviti još malo da se kuva i- ručak je gotov.

Loading...

Pita sa pečurkama:

Sastojci:
 
pakovanje šampinjona,
1/2 glavice luka,
1/4 praziluka,
1 šolja mlevenog paradjza,
kore za pitu,
so,
biber,
mešavina začina,
origano,
voda

Priprema

Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a izmedju premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom. Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.

Loading...

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU