Šta predstavlja energetska efikasnost zgrade?

Jovana Pejinovic

27. 03. 2022. 000000 08:30

Foto: Piksabej

Na osnovu objektivnih merenja gubitka toplote se dobija izveštaj o kvalitetu fasade, prozorima, izolaciji krova, ali se kontroliše i sigurnosna strana objekta i koliko su uvedeni novi standardi u sistemu gradnje kao što su to releji u zgradi.

Kako se klasifikuje energetska efikasnost zgrade?

Energetski pasoš sadrži detaljne podatke, ali i ukupnu klasifikaciju od A do G gde se A dobija za najveće uštede energije, a G su najmanje efikasni objekti.

Prema našem zakonu svi novoizgrađeni objekti moraju imati minimum C oznaku, a ako je nemaju ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu. Propisi kažu da samo površine do 50 m2 ne moraju imati Energetski pasoš, a svi drugi novoizgrađeni objekti podležu ovom propisu.

Da bi se utvrdila energetska efikasnost zgrade i dobio pasoš potrebno je da stručna lica – inženjeri sa licencom, izvrše kombinovana merenja uz pomoć različitih instrumenata, samog obilaska i beleženja stanja na terenu. Na tome se temelji kasniji izveštaj koji se popunjava u pasoš zgrade.

Ovo su podaci koji dosta govore koliko je potrebno energije za zagrevanje prostora, kakva je stolarija, kakva je fasadna izolacija i doneti zaključak koliko je cena stana realna u odnosu na troškove života koji će uslediti po useljenju.

U pasošu će stajati i preporuke za unapređenje, koliko novca treba za ulaganje i koliko bi se mogao unaprediti komfor stanovanja. Bez ovakvog kvantifikovanog pokazatelja teško je pronaći sve informacije o zgradi, energetskoj efikasnosti i troškovima za poboljšanja koji sve novije zgrade moraju da imaju. 

Osim toga, investitori se propisima obavezuju na kvalitetnu gradnju i što veće energetske uštede radi smanjenja nivoa zagađenja u prirodi pa je povećanje efikasnosti zgrada sve aktuelnije pitanje.

Sistem gradnje pametnih energetski efikasnih zgrada - releji i slični dodaci

Pametni domovi postaju standard u novijoj gradnji, a pametne zgrade inovativna rešenja za veću bezbednost i još veće uštede na polju utroška energije.

Releji se u zgrada koriste odavno. Jedan od najpoznatijih je vremenski relej uz pomoć kojeg se svetlo na hodnicima automatski gasi nakon određenog vremenskog perioda, ali u pametnim zgradama to je samo početak.

Energetski efikasna zgrada treba da bude i bezbedna pa se zato ugrađuju naponski releji koji u slučaju bilo kakve havarije gase struju na spratu ili celoj zgradi.

Nisu samo releji jedan od načina unapređenja pa mnoge investitori ugrađuju senzore koji spuštaju i podižu roletne i tako automatski regulišu temperaturu u stanovima smanjujući potrošnju struje i energenata za grejanje.

Kada se na to doda i pametan sistem obezbeđenja uz alarme dobija se energetski efikasna zgrada koja unapređuje postojeći sistem ušteda, snižava troškove i povećava bezbednost stanovanja.

U osnovi, energetska efikasnost zgrade je pokazatelj koliko se energije troši za 1m2 stambenog prostora. Da bi objekat dobio upotrebnu dozvolu mora imati visoku energetsku efikasnost i najmanje razrez C.

Dodatna ulaganja u releje i druge sisteme koji automatski regulišu potrošnu električne energije, zagrevanje ili dodatno obezbeđenje stanara, znatno podiže kvalitet stanovanja pa su ovakve zgrade najtraženije na tržištu!