Nega zrele kože - uživajte u svojoj lepoti!

Katarina Nikolić

27. 03. 2022. 000000 09:00

Foto: Piksabej

 

U mladosti ne vodimo posebno računa o nezi kože, jer je ona lepa, zategnuta, tonizirana i hidrirana. Kako godine prolaze, koža prirodno gubi elastičnost i pigmentaciju, a na licu se pojavljuju prve fine linije koje se vremenom produbljuju u bore. Osim bora, koža lica se opušta, a ta promena najviše se primećuje u predelu oko očiju, a lice postepeno gubi svoju fizionomiju.

Kada uz godine pridodate i faktore sredine u kojoj živite i radite, veliku izloženost stresu, brige, nedovoljno sna, loš i neadekvatan izbor namirnica, preteranu upotrebu alkohola, narkotika i cigareta, proces starenja se ubrazava.

Međutim, to ne znači da treba da paničite što niste mislili na svoju kožu ranije. Nikada nije kasno pružiti svom licu negu koja joj je potrebna i promeniti loše životne navike. U nastavku teksta, pročitajte na koji način treba negovati kožu lica u zrelijim godinama.

Estetska dermatologija kao prvi korak ka pravilnoj nezi

Ukoliko niste posebno obraćali pažnju na negu kože lica do svoje pete decenije života, vreme je da zakažete pregled kod dermatologa, koji će obaviti detaljnu analizu stanja vaše kože i uočiti eventualna oštećenja i potencijalne probleme. Treba istaći da dermatologija ne obuhvata samo preglede u službi lepote, već i zdravstveno stanje kože i lečenje od različitih oboljenja, pa su redovna kontrola i prevencija najvažnije. Svi dermatolozi se slažu da je pravilno negovana koža lica najlepša, a na vama je da poslušate i da se pridržavate stručnih saveta i koraka koje dobijete.

Facelift – samo za one smelije?

Facelift ili podmlađivanje lica predstavlja hirurški postupak koji obuhvata zatezanje lica i vrata. Ova procedura je i najefikasnija kada je „brisanje“ tragova starosti u pitanju na licu i vratu. Spada u domen estetske hirurgije i vraća i zateže kožu do idalne čvrstine.

Facelifting se koristi na delovima lica gde su bore i opuštenost kože najvidljivije – na čelu, između obrva, oko usana, obrazima, bradi, kao i vratnom delu.

Ipak, ukoliko birate neinvazivne varijante nege kože lica, dermatolozi ukazuju na stvaranju određene rutine koju ćete sprovoditi:

- Korišćenje vitamina C

Vitamin C predstavlja najvažniji antioksidant, koji sprečava pojavu tamnih mrlja i koži lica vraća elastičnost jer pospešuje proizvodnju kolagena. Najčešće se koriste u obliku seruma i to ujutru, pre nanošenja kreme za hidrataciju. Vitamin C mogu da koriste i osobe u mladosti, a potom sa ovom navikom da nastave i u kasnijim godinama.

- Redovno čistite lice

O ovom koraku ne treba posebno pričati, jer svi znaju da je redovno čišćenje lica najvažniji korak. Redovno skidajte šminku i koristite piling kože dva puta nedeljno. Na taj način skidate mrtve ćelije sa kože, a vraćate licu neophodni tonus.

- Koristite hidratantne kreme i proizvode sa zaštitnim faktorom

Izloženost suncu može imati velike posledice po zdravlje kože i izgledati starije nego što jeste. Zato je veoma važno da kožu redovno hidrirate i to sa proizvodima koje sadrže SPF zaštitni faktor, uz odgovarajuću kombinaciju hijaluronske kiseline i lipida.