Osvežavajuća poslastica bogatog ukusa: RECEPT ZA KAPKEJK sa kokosom i limetom

Jovana Pejinovic

06. 04. 2022. 000000 11:40

Foto: Printskrin/Jutjub

Čokoladna varijanta je pravi klasik, ali ako ste raspoloženi za isprobavanje novih ukusa, onda će vas verzija sa kokosom i limetom oduševiti.

Sastojci:

  •  1 1/4 šolje višenamenskog brašna
  •  1 kašičica praška za pecivo
  •  1/2 kašičice sode bikarbone
  •  1/2 kašičice soli
  •  2 velika jaja
  •  3/4 šolje granuliranog šećera
  •  1/2 šolje ulja
  •  2 do 3 kašičice korice, od 1 srednje limete
  •  4 kašike soka od limete, 1 srednje limete
  •  1 kašičica ekstrakta kokosa
  •  3/4 šolje kokosovog mleka, iz konzerve

Pročitajte još: RECEPT ZA "OBUČENI" SIR: Brzi zalogajčići koji će vas oduševiti blagim i aromatičnim ukusnom

Glazura i ukrasi od kokosa:

  •  200 ml krem sira, hladno 
  •  1/2 šolje neslanog putera, sobne temperature
  •  1 1/2 kašičice ekstrakta kokosa
  •  1 1/2 šolje šećera u prahu
  •  2 do 4 kašike pečenog kokosa (pecite zaslađene kokosove ljuspice u tiganju na šporetu ili u rerni, često mešajući; kada porumeni, to će se desiti brzo!)
  •  Kriške limete isečene na četvrtine

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u posudi. U posebnoj posudi umutite jaja i šećer. Zatim dodajte ulje, limunovu koricu i sok, ekstrakt kokosa i kokosovo mleko.

Saveti
Za više ukusa limete, istisnite komadić ukrasa limete na kolač neposredno pre konzumiranja Sačekajte da dodate prženi kokos neposredno pre serviranja da ostane hrskav. Što duže stoji na kolaču, to više upija vlagu iz glazure i postaje mekši.

Mešajte suve sastojke u vlažne sastojke dok se ne sjedine. Nemojte preterano mešati.

Obložite kalup za kolače papirnim čašama i napunite svaku šolju ⅔ pune. Pecite na 180 stepeni 14 minuta ili dok se kolač ne vrati kada se lagano dodirne. (Naizmenično koristite čačkalicu da testirate sredinu kolača.)

Ostavite kolače da se potpuno ohlade.

Napravite glazuru tako što ćete krem sir umutiti ručnim mikserom. Dodajte puter po 1 kašiku i dobro umutite nakon svakog dodavanja. Zatim dodajte ekstrakt kokosa i šećer u prahu odjednom i mešajte dok se ne sjedine. Nemojte previše mutiti glazuru kada dodate šećer. Stavite glazuru u kesu sa kalupom i glazirajte vrh ohlađenih kolačića. Ukrasite kriškom limete i pospite prženim kokosom.

BONUS VIDEO: