Biljka koju bi trebalo da DRŽIMO U KUPATILU: Ima veliko dejstvo pod tušem (FOTO)

Kristina LJubisavljević

07. 04. 2022. 000000 11:20

Foto: Profimedia

Poznato je delovanje eukaliptusa  na smanjenje upale i drenaže zapušenih sinusa, kao i u aromaterapiji. Mnoge studije pokazale su da je upotreba eukaliptusa kao aromaterapije pomogla u ublažavanju anksioznosti.

Ali ovo nisu jedine prednosti udisanja eukaliptusa, bilo pod tušem ili u vašem difuzeru za aromaterapiju, za vašu dnevnu rutinu. Ako zgrabite paket za tuširanje, razmislite o tome da uzmete bočicu esencijalnog ulja eukaliptusa ili losiona sa eukaliptusom u sastojcima — zahvalićete nam se kasnije.

Pročitajte još: Kako se gaji JORGOVAN, SIMBOL USKRSA? Naši stari su ga sadili zbog OVIH zdravstvenih razloga

Eukaliptus nekada

Eukaliptus su tradicionalno koristili Aboridžini Tasmanije, Australijanci i stanovnici ostrva Tores Strait u medicinske svrhe, navodi MindBodiGreen. Jedan od načina na koji bi koristili eukaliptus, objašnjava Healthline, bio je pokrivanje i lečenje rana, jer se smatralo da listovi eukaliptusa pomažu u sprečavanju infekcije.

Loading...

Kada se osuše, listovi biljaka eukaliptusa mogu da se samelju i zatim destiluju, što je način na koji se prave eterična ulja eukaliptusa. Ova ulja,  često idu u proizvode poput hidratantnih krema, sredstava za čišćenje lica i šampona, jer ne samo da eukaliptus ima adstringentna svojstva koja ga čine dobrim sredstvom za čišćenje (zbog čega njegovo ulje ne bi trebalo da se nanosi direktno na kožu) - već takođe može da pomogne da se masnoća drži pod kontrolom.

Eukaliptus, biljka za kupatilo

Iako postoji mnogo korisnih načina korišćenja eukaliptusa, jedan od omiljeni načina je da mu pronađemo mestu u kupatilu, pod tušem. Smatra se da ne samo da je miris umirujući već može da nam pomogne da bolje dišemo.

Pročitajte još: UZGAJANJE LUFE: NJen plod je ORGANSKI SUNĐER za sudove, a sadrži OVIH 7 vitamina u velikim količinama

Kako deluje?

- Para pomaže da se molekuli ulja eukaliptusa oslobode u vazduh, što olakšava udisanje - objasnila je dr Ejmi Rotenberg.

Samo pet do detes minuta je sve što vam je potrebno da provedete u pari sa mirisom eukaliptusa da biste osetili njene efekte.  Prema Healthline-u, udisanje eukaliptusa kada se tuširate može da vam pomogne da očistite sinuse, uključujući moguće smanjenje njihove upale, piše The List.

BONUS VIDEO