Slagalice povoljno utiču na vaše ZDRAVLJE! Ovo su razlozi zašto treba ŠTO ČEŠĆE da ih slažete!

Katarina Nikolić

15. 04. 2022. 000000 11:40

Foto: Piksabej

Studija je pokazala da slagalice mogu da spreče pojavu demencije za dve i po godine. Ovo sugeriše da mentalno stimulativne aktivnosti mogu pomoći u odlaganju pojave simptoma, ali same po sebi ne mogu sprečiti demenciju.

Pročitajte još: Kratak TEST za proveru zdravlja SRCA! Sve što vam treba je hladna voda!

Međutim, slagalice imaju razne benefite po ljudsko zdravlje, osim što odlažu potencijalnu demenciju. 

Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Rad na slagalici jača veze između moždanih ćelija, poboljšava mentalnu brzinu i efikasan je način za poboljšanje kratkoročne memorije.

Loading...

Puzle poboljšavaju raspoloženje

Zagonetke povećavaju proizvodnju dopamina, hemikalije koja reguliše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju. Dopamin se oslobađa sa svakim uspehom dok rešavamo zagonetku, odnosno složimo puzlu. 

One olakšavaju opuštanje

Iako je primamljivo da se opustite gledajući televiziju ili čitajući na tabletu, telo treba da izbegava vreme ispred ekrana pre spavanja. Puzle pružaju mnogo bolju priliku za opuštanje, olakšavajući vam da lakše zaspite. Dokazano je da slaganje puzli ima iste prednosti kao meditacija. Stres svakodnevnog života nestaje i zamenjuje ga osećaj mira i spokoja koji snižava krvni pritisak i rad srca.

Poboljšavaju vizuelno i prostorno rezonovanje

Morate da pogledate pojedinačne delove slagalice ili raspoloživa mesta u slici da shvatite kako da uklopite delove u prostor. Ako se to radi redovno, ovo će poboljšati vaše vizuelne i prostorne veštine rezonovanja.

Loading...

Izoštravaju vašu logiku i rasuđivanje

Zagonetke su namenjene vežbanju vašeg mozga. Traženje dela koji fali i sklapanje celine, aktiviraju različite delove vašeg mozga, pomažući vam da usavršite svoje veštine kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Zašto ne isprobate slagalicu sa svojom porodicom i uverite se u prednosti?

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU