BRZE SLANE POGAČICE: Toliko neodoljive da se tope U USTIMA (RECEPT)

Nevena Todosijević

18. 04. 2022. 000000 16:45

Photo: Pixabay

Sastojci:

  • 250 gr margarina
  • 250 gr masti
  • 1 supena kašika soli
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1 kg brašna
  • 2 kašikice šećera

Za posuti i premazati:

  • 1 jaje
  • susam

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Priprema:

  1. Margarin, mast, šećer i so umesiti. Mleko podgrejati na mlako, tako da ne peče prst.
  2. Sipati mleko u smesu, dodati brašno u koje smo umešali suhi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadođe sveži kvasac. Plus – manje se oseti u testu.
  3. Onda ostaje da se testo dobro umesi u posudi, pa kada se sedini, izvaditi ga još malo na dasku i mesiti da bude skroz glatko.
  4. Poenta u brzini ovih pogačica je što testo ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umesili.
  5. Razvija se na prst debljine. Nakon toga, nožem po gornjem delu testa napravimo useke u obliku kvadratića.
  6. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše).
  7. Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste.
  8. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više.
  9. Namažemo ih umućenim celim jajetom i pospemo susamom.
  10. Uglavnom, važno je da lijepo porumene i spremne su za grickanje.

PRIJATNO!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU