Da li ste čuli za SOMLOI GALUŠKU! Ovaj tradicionalni mađarski slatkiš osvojiće vaša nepca!

Katarina Nikolić

03. 05. 2022. 000000 18:40

Foto: Jutjub Printskrin/Bebepiskóta

 

Većina poslastičarnica, Somloi Galušku pravi od "ostataka" torti i kolača.

 Pročitajte još: Posni PASULJ na vodi koji traje i po nekoliko dana: Isprobajte PREBRANAC na HILANDARSKI NAČIN (RECEPT)

Originalni recept je nešto zahtevniji i komplikovaniji, te smo našli jednostavniji recept kako bi vam pojednostavili pravljenje ovog tradicionalnog slatkiša: 

Sastojci: 

ŽUTI BISKVIT
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo

ČOKOLADNI BISKVIT
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
1 puna kašika gorkog kakao praha
1/2 kesice praška za pecivo

KREM

2 kesice pudinga od vanile
7 dcl mleka
8 kašika šećera
250 ml slatke pavlake

PUNČ
2.5 dl vode
200 gr šećera
2 narandže
1 dl ruma 

ČOKOLADNI PRELIV
1.5 dl vode
100 gr šećera
200 gr crne čokolade
1 dl ruma 

Pored toga, trebaće vam i: 
100 gr sitno seckanih oraha
2 kesice šlaga
1 manje pakovanje čokoladnih mrvica

Priprema: 

Krem: U 7 dl mleka skuvati puding po uputstvu, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. Izmutiti 250 ml šlaga i sjediniti sa ohlađenim pudingom.

Žuti biskvit:  Odvojiti žumanca od belanaca. Brašno i prašak za pecivo sjediniti pa prosejati. Umutiti belanca, dodati šećer, zatim jedno po jedno žumance. Kad se smesa sjedini dodati brašno, mešajući mikserom na najmanjoj brzini ili vrlo lagano varjačom,kako smesa ne bi spala. U tepsiju, prečnika 25x35, staviti papir za pečenje i izliti smesu. Biskvit staviti u predhodno zagrejanu rernu (180°C) i peći dok blago ne porumeni. Zatim ohladiti.

Kada se sve dobro ohladilo, krećemo sa slaganjem:

Pripremiti dve veće vatrostalne činije. Prvo iskidati čokoladni biskvit, preliti ga punčem, zatim naneti krem, posuti sitno seckanim orasima pa preliti čokoladnim prelivom. Zatim iskidati žuti biskvit, preliti ga punčem, naneti krem, posuti sitno seckanim orasima pa preliti čokoladnim prelivom. Od gore naneti šlag, preliti sa malo čokoladnog preliva i posuti čokoladnim mrvicama.
Ovaj dezert je potrebno dobro ohladiti, a zatim ga kašikom vaditi u činijice pre posluživanja. Prijatno!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU