Vernici danas slave JOASAFA SRPSKOG: Ko je bio poslednji vladar iz dinastije Nemanjića?

Kristina LJubisavljević

03. 05. 2022. 000000 07:30

Foto: profimedia

Loza Nemanjića ostavila je veliki trag u srpskoj istoriji. Poslije smtri cara Dušana 1355. godine u kući Nemanjića ostale su samo muške glave, mladi dvadesetogodišnji car Uroš i njegov stric Simeon, brat po ocu srpskog cara Dušana. Stric Uroša, Simeon, nije hteo da se podčini mladom budućem caru, pa je odvojio od njega proglasio  "cara i samodršca Grka, Srba i Albanaca", pod imenom Simeon Uroš Paleolog.

Simeon je umro  1371.  NJega je trebalo da nasledi sin Jovan Uroš Nemanjić Paleolog. Jovan je bio učenik na Svetoj Gori, bio je oženjen i imao petoro dece. Poslije samo nekoliko godina abdicirao je u korist svog rođaka Aleksija Anđela Filantropena i zamonašio se u manastiru Veliki Meteor.

Pročitajte još: Carica koja je uništila DINASTIJU: Kako je Alisa postala Aleksandra Fjodorovna?

Jovan je odlučio da se zamonaši kada je na Meteorima sreo monaha Atanasija. Tada mladi vladar bio je dirnut spokojnim životom o kome mu je govorio monah. Odlučio je da se odrekne prestola i postao brat Joasaf.

Meteorski manastiri su za vreme svetog Joasifa doživeli veliki procvat. Kada je monah Atanasije umro postavio ga je za naslednika i igumana manastira Veliki Meteor.

Kada su Turci zauzeli Tesaliju, Joasif je bio prinuđen da neko vreme bude na Svetoj Gori. Nakon toga ponovo se vratio na Meteore gde je i preminuo. NJegove mošti tu počivaju i danas.

Smrću Prepodobnog Joasafa Srpskog uglasila se i loza Nemanjića.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK