Šta je LIMUNOVA TRAVA? Ima vrlo jedinstven ukus i može oplemeniti vaša jela, a evo kako da je koristite!

Katarina Nikolić

04. 05. 2022. 000000 15:30

Foto: Piksabej

Limunova trava neverovatno izgledom podseća na mladi luk, te nemojte da vas to prevari. Ukus je potpuno drugačiji, osvežavajući, citrusni i botanički. Ovaj ukus oplemenjuje sve što dotakne, a najviše se koristi u prilozima, salatama, čorbama i supama. 

Pročitajte još: Dodavanje OVOG sastojka u kajganu čini je savršeno MEKANOM I VAZDUŠASTOM: Ovako dobar RECEPT još niste probali

Šta je limunova trava?

Limunova trava (Cimbopogon citratus) je mirisna, citrusna biljka koja potiče iz pomorske jugoistočne Azije, koja uključuje Indoneziju, Filipine, Maleziju i Singapur, ali se uzgaja u tropskim i suptropskim regionima širom sveta.
Limunska trava ima karakterističan ukus koji se opisuje kao kombinacija citrusnog limuna i osvežavajuće nane, sa dodirom đumbira - ali nije ljuta.  Skoro svaki deo limunske trave može se koristiti u kuvanju. Međutim, zbog svoje vlaknaste i žilave teksture, jestiva je samo donja trećina stabljike. Gornje stabljike, koje imaju zeleniji, više papirnati izgled, mogu se koristiti za dodavanje ukusa čorbi i kariju, ali nisu jestive.

Loading...

Kako kuvati sa limunovom travom?

Limunova trava je ključni sastojak jela jugoistočne Azije, odnosno tajlandske i vijetnamske kuhinje. Ovu biljku možete koristiti u komadu kao dodatak supama i čorbama da poprime miris, a nakon toga je izvaditi. Kuvanjem ove biljke, pogotovo duže vremena, oslobodiće sve njene arome i dati osvežavajući ukus vašem jelu. Drugi način je da samljete ovu biljku, sve dok ne dobijete finu pastu koju možete koristiti za soseve, potaže ili kari. Spoljašnji listovi se takođe mogu osušiti i skuvati u čaj, ili iseckati sveže i koristiti u koktelu. Zamena za limunsku travu bio bi matičnjak iuli verbena od limuna. 

Koristite odmah ili čuvajte u frižideru ili zamrzivaču. Limunovu travu možete čuvati u zamrzivaču u celom komadu do tri meseca, dok limunovu travu koju ste izblendirali u pastu možete čuvati do dve nedelje u zamrzivaču. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU