Jedite svoj obrok OVIM REDOSLEDOM da biste smanjili skok šećera u krvi

Katarina Nikolić

10. 05. 2022. 000000 13:30

Foto: Pixabay

Međutim, postoji jedna tehnika koju možete da uradite i koja zahteva nula ograničenja u hrani: jedite svoj obrok određenim redosledom. Nauka pokazuje da ako jedete sastojke obroka određenim redosledom, možete smanjiti porast glukoze u obroku za 75%. Dakle, jedete potpuno istu hranu, ali imate mnogo manje posledica po vaše telo.

Pročitajte još: Zadržavanje GASOVA u organizmu može biti opasno po vaše zdravlje! Ovo su trikovi za izbegavanje gasova neprijatnog mirisa

Idealan redosled je sledeći:

  • Povrće ide prvo 
  • Proteini i masti su na drugom mestu
  • Skrobovi i šećeri na poslednjem mestu

Pitate se kako ovo izgleda u praksi? Recimo da za obrok imate porciju lososa, spanaća i smeđeg pirinča, sa parčetom torte za desert. Prema ovoj teoriji, prvo ćete jesti spanać, zatim losos, pa pirinač i završite na kraju desertom. Ako ste u restoranu, nemojte jesti hleb koji dobijete pre obroka. „Ljudi koji jedu hleb na prazan stomak stvaraju veliki skok glukoze. To ne znači da morate u potpunosti da preskočite korpu za hleb – ako čekate da jedete hleb uz proteine, masti i povrće, imaćete mnogo stabilniji odgovor glukoze. 

Ne zaboravite: slatka pića poput zaslađenog čaja mogu uticati i na vaš šećer u krvi. Dakle, ako želite da dodate slatki napitak u svoj obrok, obavezno ga popijte na kraju sa poslasticom, a ne da ga popijete pre. Ovo uključuje i zaslađivače. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU