MAJMUNSKE BOGINJE posle Evrope proširile se i na Ameriku i Australiju: Evo šta su prvi simptomi (FOTO)

Katarina Nikolić

20. 05. 2022. 000000 18:00

Foto: Jutjub Printskrin/ABC News-Reuters

Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj. Osmoro zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je zaraženo čak dvadeset ljudi.

Pročitajte još: Izbegnite štetu na šakama i zgobovima usled prekomernog korišćenja MOBILNOG TELEFONA

Međutim, bolest se ubrzo proširila i na druge kontinente. U Kanadi potvrđeno je dva slučaja ove zaraze, dok se još sumnjivih slučajeva istražuje. Takođe je zabeležen i slučaj u Australiji, što je već izazvalo zdravstvenu uzbunu. 

Šta su majmunske boginje i koji su simptomi? 

Virus koji izaziva majmunske boginje pripada istoj porodici kao i virus velikih boginja, variola vere. Simptomi se obično manifestiraju groznicom, osipom i natečenim limfnim čvorovima i mogu dovesti do daljih medicinskih komplikacija. Period inkubacije iznosi 7 do 15 dana. Nakon izbijanja prvih simptoma (malaksalost, bol u leđima, groznica, glavobolja) dolazi do razvoja kožnih promena. Sekret ovih plikova na koži je zarazan. Plikovi se prvo pojavljuju na licu, odakle se šire po celom telu, a najviše po rukama i nogama. Ti plikovi se posle pretvaraju u kraste koje prolaze same od sebe 

Loading...

Kako se prenosi? 

Prenosi se na ljude kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom ili materijalom kontaminiranim virusom, poput odeće, posteljine ili mesta gde je bila zaražena osoba. Bolest nije toliko zarazna kao što su velike boginje i zaista se mora raditi o bliskom kontaktu.

Da li postoji vakcina za majmunsku bolest?

Trenutno ne postoji vakcina, kao ni terapije koje su namenjene ovoj bolesti. Smatra se da vakcina protiv velikih boginja pruža 85% efikasnu zaštitu od majmunskih boginja. Oni koji su rođeni pre 1978. godine u našem regionu su primili vakcinu protiv velikih boginja, dok su mlađe osobe potencijalno podložne, ukoliko bi stupile u kontakt sa zaraženim. Vakcina protiv velikih boginja može se upotrebiti unutar 4 dana nakon izloženosti zarazi, kako bi se sprečio dalji razvoj simptoma. Ako se vakcina dobije posle toga, i tada može smanjiti simptome, ali ne i u potpunosti sprečiti razbolevanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU