Meso uzgojeno u LABORATORIJI: Možete uživati u pljeskavici bez stradanja životinja

Katarina Nikolić

21. 05. 2022. 000000 14:00

Foto: Piksabej

Ova vrsta mesa ima potencijal da bude ekološki prihvatljivija i humanija od tradicionalne proizvodnje mesa, jer ne zahteva uzgoj i klanje životinja. Međutim, laboratorijski uzgojeno meso se još uvek istražuje i biće potrebno neko vreme dok ne budemo mogli da ga redovno konzumiramo.

Pročitajte još: Osnovna pravila za USPEH U KARIJERI koja možete već od danas slediti

Proces stvaranja mesa obično uključuje uzimanje životinjskih ćelija i njihovo uzgajanje u laboratoriji koristeći medijum bogat hranljivim materijama. Ćelije se zatim postavljaju na skelu napravljenu od životinjskih proteina ili biljnog materijala, što im pomaže da rastu i razmnožavaju se. Kada ćelije narastu do određene veličine, beru se i prerađuju u mesne proizvode.

Koje su prednosti laboratorijskog mesa?

Meso uzgojeno u laboratoriji moglo bi biti ekološki prihvatljivije od tradicionalne proizvodnje mesa, jer ne bi zahtijevalo uzgoj i klanje životinja. Takođe bi bi zdravije jer ne bi bilo izloženo antibioticima i hormonima koji se koriste u tradicionalnoj proizvodnji mesa. Meso uzgojeno u laboratoriji moglo bi biti jeftinije od tradicionalnog mesa, jer ne bi zahtevalo skupu hranu i zemljište. Takođe se može uštedeti mnogo prirodnih resursa, posebno vode koja je potrebna za proizvodnju mesa. 

Loading...

Da li vegani podržavaju laboratorijski uzgojeno meso?

Među veganima postoji podeljeno mišljenje o tome da li podržavaju ili ne meso uzgojeno u laboratoriji. Neki vegani tvrde da meso uzgojeno u laboratoriji nije zaista vegansko, jer je napravljeno od životinjskih ćelija. Drugi tvrde da bi meso uzgojeno u laboratoriji moglo biti humanija i ekološki prihvatljivija opcija od tradicionalne proizvodnje mesa, te da bi je stoga trebalo podržati. 

Kakav je ukus mesa uzgojenog u laboratoriji?

Ukus mesa uzgojenog u laboratoriji će verovatno zavisiti od životinjskih ćelija koje se koriste za njegovo stvaranje. Međutim, kako se meso uzgojeno u laboratoriji ne pravi od životinjskih proizvoda, potencijalno bi moglo imati drugačiji ukus od tradicionalnog mesa. Pored toga, kako ovo mesto nije izloženo antibioticima i hormonima koji se koriste u tradicionalnoj proizvodnji mesa, potencijalno bi moglo biti zdravije od tradicionalnog mesa. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU