Volite da JEDETE KOŠTICE od trešnje? Evo zbog čega je to POGUBNO za vaše zdravlje

Jovana Pejinovic

07. 06. 2022. 000000 10:40

Foto: Profimedia

Da biste trebali da izbegavate ovu "praksu" jedenja koštica, potvrđuju i lekari i navode dve glavne komplikacije koje mogu da uslede nakon uživanja u košticama:

"Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem", kaže dr Bulat.

Pročitajte još: Ne bacajte PETELJKE od trešanja! One čine čuda za vaše zdravlje, a evo kako se spremaju (RECEPT)

Pored ovoga, koštice mogu da izazovu još jedan problem:

"Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih".

Foto: Piksabej

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.

Pažljivo i sa višnjama

Višnje bez koštice nisu opasne, ali kao budete jeli i koštice nekim slučajem, nećete se lepo provesti. Koštice višnje pune su cijanovodonične kiseline, koja je ektremno otrovna. Samo nemojte grickati ni gutati košticei sve će biti u redu.

Pročitajte još: Opada vam kosa? Proverite da li vam nedostaju OVI VITAMINI u telu

- Koštice svakako ne smeju da se jedu, pune su hemikalija koje oštećuju sluzokožu želuca. Ta oštećenja izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema- objašnjava nutricionista.

BONUS VIDEO: