Ishranom nadoknadite vitamin B: Ove namirnice treba da uvrstite u jelovnike (MENI)

Nevena Todosijević

28. 06. 2022. 000000 13:00

Photo: Unsplash

Posebno su ugroženi oni koji jedu male količine namirnica životinjskog porekla. Takođe, korišćenje određenih lekova za dijabetes ili srčana oboljenja povećava rizik hroničnog nedostatka vitamina B.

Kompleks vitamina B presudan je za zdravu funkciju mozga i održavanje imunološkog sistema, i ima važnu ulogu u stvaranju DNK i crvenih krvnih zrnaca. Takođe, ključan je i za rad metabolizma.

Nedostatak vitamina B grupe daje određene simptome koji se mogu ispoljiti u vidu intenzivnog umora ili smanjene vidne sposobnosti. Često se javlja i senzacija kao da vas probada igla. Ovi čudni osećaji i bolovi rezultat su oštećenja nerva usled manjka ovog značajnog vitamina. U simptome deficita vitamina B ubrajaju se i slaba memorija, vrtoglavice i bledilo kože.
Kompleks B vitamina čine vitamin (B1), riboflavin (B2), nijacin (B3) pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kiselina (B9) i kobalamin (B12).

Photo: Unsplash

Hrana koja je bogata ovim vitaminskim komleksom su losos, pastrmka, pileće, ćureće, goveđe i svinjsko meso, jaja, mlečni proizvodi, zeleno povrće, mahunarke, pivski kvasac, semenke suncokreta, kajsije, badem, žitarice.

PONEDELJAK

  • Doručak: šolja jogurta, dva barena jaja, salata po izboru i dva parčeta hleba od mešavine žitarica
  • Užina: semenke suncokreta
  • Ručak: file lososa sa barenim mladim krompirom i zelenom salatom
  • Večera: krem čorba od brokolija i piletine sa kašikom pavlake

UTORAK

  • Doručak: mešavina pahuljica sa suvim voćem po izboru i jogurtom
  • Užina: šaka badema
  • Ručak: grašak sa piletinom, salata od mladog luka i paradajza
  • Večera: salata od barene boranije začinjena maslinovim uljem i belim lukom i piletina na žaru

SREDA

  • Doručak: gusto kuvana palenta i dva jaja na oko, pržena na kašičici maslinovog ulja
  • Užina: čaša piva
  • Ručak: parče bifteka, mladi luk i integralni hleb
  • Večera: pita sa blitvom

ČETVRTAK

  • Doručak: domaća pašteta od lososa, dva parčeta integralnog hleba i paradajz salata sa maslinovim uljem
  • Užina: semenke suncokreta
  • Ručak: riba po izboru s barenim prokeljom
  • Večera: pastrmka na žaru i salata od krastavca

PETAK

  • Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
  • Užina: čaša piva
  • Ručak: spanać s piletinom na žaru
  • Večera: zelena salata sa tunjevinom i mladim lukom

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU