Sve što treba da znate ako imate problema sa PREKOMERNIM ZNOJENJEM: Trikovi i saveti koji će vam biti spasonosni

Jelena Knežević

30. 06. 2022. 000000 16:00

Foto: Pexels

Prekomerno znojenje naziva se hiperhidroza i predstavlja zdravstsveni, ali ujedno i estetski problem. Razlozi pojave hiperhidroze mogu biti različiti - ona može biti posledica dijabetesa, poremećaja rada tiroidne žlezde, menopauze i sl. Tačnu dijagnozu uspostavlja lekar.

Sve više ljudi koji se pojačano znoje, problem rešavaju botoksom. Kako botoks sadrži neurotoksin koji, pored toga što "pegla" bore na licu, može i zaustaviti rad znojnih žlezda postao je vrlo popularna metoda zaustavljanja znojenja.

Pročitajte još: Kako da sprečite bol u nogama kada nosite ŠTIKLE? Trik koji će vam pomoći da hodate kao po oblacima

Važno je i da nosite odeću od materijala koji prijaju koži. A pored toga, potrebno je d smanjite unos alkoholnih pića, jakih začina i kafe, zato što ove namirnice sadrže supstance koje stimulišu neurotransmitere u mozgu koji aktiviraju znojne žlezde.

Preporučljivo je i da smanjite unos mlečnih proizvoda. Umesto jogurta možete popiti čašu soka od paradajza koji može smanjiti kiselost u organizmu i uticati na smanjenje znojenja.

Odeća koju nosite potrebno je da bude od pamuka, lana, svile ili viskoze. Takođe, izuezno je bitno da tkanina ne bude deblja, kako ne bi sprečila kožu da "diše". Izbegavajte tamnu odeću, kako bi bile manje uočljive fleke od znoja.

U prodavnici možete nabaviti i specijalno za skupljanje znoja namenjene trake. Dobra zamena mogu biti i dnevni ulošci koje treba da zalepite sa unutrašnje strane odeće.

Pročitajte još: Prepoznajte SUNČANICU i TOPLOTNI UDAR na vreme: Ovo su prvi SIMPTOMI

Kada koristite antiperspirant, vodite računa da vam pazuh pre nanošenja bude potpuno suv.

Za dlanove i stopala, pobornici prirodne i organske kozmetike, preporučuju preparate na bazi hamamelisa, zato što ovaj sastojak sužava pore i znojne kanale.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU