Vernici danas slave ZAŠTITNIKA DECE: Ovi običaji su ukorenjeni u narodu

Kristina LJubisavljević

19. 07. 2022. 000000 07:30

Foto: Profimedia

Sveti Sisoje je izuzetno poštovan u narodu, a smatra se zaštitnikom dece zbog čega se većina običaja vezuje upravo za najmlađe.

Ako pada kiša na današnji dan, u narodu postoji obučaj koji kaže da decu obavezno treba pustiti da istrče napolje i pokisnu. Predanje kaže da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje kako bi deca bila dobra i zdrava.

Takođe mnoge majke praktikuju da poste sedam dana pred ovaj praznik kako bi se pričestile, veruje se da će tako njihova deca biti zdrava, a da će ih pratiti sreća. Sveti Sisoje smatra se najvećim progniteljm svih loših sila.

Pročitajte još: Ima samo TRI pitanja: Ovaj najkraći TEST INTELIGENCIJE skoro niko nije uspeo da reši, a da li možete vi?

Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini. Prepodobni Sisoje Veliki bio je poreklom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija. Ne zna se kada je došao u Srbiju. Ono što je poznatno je da je do 1391. godine bio iguman u Hilandaru.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bežali iz južnih predela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara. Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, koji je pripadao grupi isihista odužio se knezu tako što je umnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU