Hrana koja loše utiče na mozak: Stručnjaci savetuju da ove namirnice izbegavate

Jelena Knežević

28. 07. 2022. 000000 15:30

Foto: Unspash

Sve je više obolelih od demencije, odnosno opadanja sposobnosti funkcija mozga koje rezultiraju gubitkom pamćenja. Osobe koje pate od demencije često ne prepoznaju ni najbliže, a moraju biti pod stalnim nadzorom kako ne bi izazvali neku štetu ili naudili sebi.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da rizik od nastanka ove bolesti mogu povećati "beta-amiloidne" naslage na mozgu, lepljive proteinske formacije koje se dovode u vezu sa Alchajmerovom bolešću. Hrana koje je puna masnoća i holesterola najveći je krivac za nastanak ovih naslaga.

Doktor Fransin Grodštajn, profesor medicine na Harvardu, smatra da se loš holesterol taloži na arterijama i da predstavlja rizik za nastanak bolesti srca i mozga.

Pročitajte još: Doktorka objašnjava: Zašto neko lako, a neko teže podnosi vrućinu?

Studija iz časopisa Anali neurologije, došle su do zaključka koji ovo potvrđuje. Žene koje su učestvovale u ovom istraživanju su pokazale bolje rezultate na testovima mišljenja i pamćenja.

Još uvek ne postoji tačno utvrđena veza između ishrane bogate zasićenim i trans mastima i slabog pamćenja, ali postoji mišljenje da bi ona mogla biti genetske prirode. Pored toga, postoje i mišljenja koja ovu teoriju osporavaju.

Svakako bi trebalo da smanjite na minimum ili izbegavate hranu punu masti jer tako čuvate zdravlje celog organizma.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU