Starosrpsko IME sa jakom simbolikom: Pogledajte kako je Bojana Ordinačev nazvala sina (FOTO)

Isidora Čolaković

05. 08. 2022. 000000 16:01

Foto: Printscreen/ Instagram - bojanaordinacev

Glumica Bojana Ordinačev je dobila svoje prvo dete. Ona je na svet donela prelepog dečaka kome je odlučila da da veoma neobično ima. Glumica se vešto skrivala od očiju javnosti, tako da mediji za njenu trudnoću dugo nisu ni znali. NJen životni sautnik i ona su sina nazvali Najden.

To je starosrpsko zaštitno ime koje je nastalo od korena reči "nađena" tj. starog glagola "najdena". Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, i ako bude tu nađeno, prekinuće bolesti i umiranja u porodici. Slučajni prolaznik bio onda bio i kum i krstio dijete, a đetetu se davalo ime Najdena (Najda).

Bojani je ovo ima prosto bilo u mislima i zvučalo joj je lepo, a kasnije je otkrila da je to starosrpsko ime koje ima snažnu simboliku. 

Pročitajte još: "Kako je to kad se raspadaš u nepodnošljivim bolovima": Dve godine od smrti Isidore Bjelice

 

– Kada smo moj partner i ja saznali da ćemo postati roditelji, dogovorili smo se da on bira ime za devojčicu, a ja za dečaka. Ne znam zašto, ali on je bio uveren da ćemo dobiti ćerku, pa je računao da će smisliti ime. Međutim, stigao je dečak. Prvo moja mama, a zatim i svi koji me poznaju, pitali su: "Otkud ti to Najda?" Nisam znala šta da odgovorim jer ni sama ne znam kako mi se stvorilo u mislima. Kad sam ga ukucala, saznala sam da je to staro srpsko ime koje se više ne daje, ali je uglavnom pominjano - Najdan. Kasnije smo se setili da je Najda nadimak pevača grupe "Smak", što nam je super zvučalo – istakla je Bojana za Hello.

Par se navikao na obvo prelepo ime, pa kažu da ne bi mogli da zamisle da se njihov sin zove drugačije.

– Prvo mu je bilo čudno, ali se i njemu dopalo. Jeste neobično, ali nama odavno nije. Sada ne bismo mogli da zamislimo da se Najda drugačije zove. U početku me je nerviralo što me je većina ljudi pitala šta ime znači. U nekom trenutku počela sam ja njih da pitam: "A šta znači Marko ili Miloš?" Ta imena "znače" isto koliko i Najda, samo smo ih više puta čuli, pa nam zvuče obično – kaže Bojana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU