Pet namirnica koje ČUVAMO PREDUGO: Većina ih ne baca, iako im je istekao rok

Jelena Knežević

25. 09. 2022. 000000 14:00

Foto: Pixabay

Za mnoge namirnice, poput mesa ili mleka, znamo koliko dugo mogu stajati u frižideru pre nego što se pokvare. Ako se desi da zaboravimo, po neprijatnom mirisu ili ukusu znamo da treba da ih bacimo.

Međutim, neke druge namirnice čuvamo predugo, nesvesni  da ne bi trebalo da ih konzumiramo uopšte. To su uglavnom namirnice koje ne ispuštaju jake mirise, pa zaboravljamo da treba da ih se otarasimo.

Reader‘s Digest sastavio je listu namirnica koje uglavnom čuvamo duže nego što treba.

1. Pivo

Ukoliko čuvate pivo na sobnoj temperaturi, vremenom se kvari njegov ukus. Posle otprilike par meseci toplota, vazduh i svetlost prodiru kroz staklenu bocu i kvare ukus piva. Bolja opcija je čuvanje ovog nnapitka u frižideru.

Pročitajte još: Da zimnica druže traje: Evo kako da pravilno STERILIŠETE TEGLE

2. Beli luk

Beli luk je najbolje čuvati u hladnoj i tamnoj prostoriji do tri meseca. Najbolje je čuvati u mnrežastim kesicama. Ukoliko se predugo čuva, počinje da se suši i klija.

3. Krompir

U ostavi obično može stajati do dva meseca. Kada krene da klija ili dobije crne tačke, znaćete da je izgubio svežinu.

Pročitajte još: Napravite SPREJ ZA ČIŠĆENJE VOĆA I POVRĆA: Uklonite sve štetne materije na prirodan način (RECEPT/VIDEO)

4. Prašak za pecivo

Soda bikarbona i prašakk za pecivo obično stoje i godinama u kuhinjskim ormarićima. Međutim, oni vremenom gube svojstva. Ako želite da proverite da li su i dalje dovoljno sveži i za upotrebu, uradite jedan eskperiment: pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom i prašak za pecivo sa toplom vodom. Ukoliko pene i vidite mehuriće, znači da su još uvek dobri za korišćenje.

5. Čaj

Kesice čaja najbolje je iskoristiti do godinu dana. Kako vreme prolazi, ulja u čajevima kvare se, dajući loš ukus ovom napitku. Isto važi i za kafu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU