Primetili ste OSIP ISPOD GRUDI? Ovo može biti samo posledica znojenja, ali i mogući simptom ozbiljnijih bolesti

Kristina Malešević

31. 08. 2022. 000000 10:40

Foto: Pixabay

Osip ispod grudi može biti uzrokovan iz više razloga. U većini slučajeva, to je povezano sa nekim stanjima koja nisu opasna i koja se lako leče. Često se osip ispod dojke javlja zbog prekomernog znojenja u ovoj oblasti. Takođe može biti uzrokovano nošenjem pogrešnog grudnjaka. Međutim, to može biti i simptom kancera.

Dojka je modifikovana znojna žlezda prekrivena kožom. Ima složenu strukturu, koja se transformiše pod uticajem određenih fizioloških stimulusa. Koža dojke obavlja funkciju zaštite, regulacije temperature i metabolizma.

Pročitajte još: Nekada je KRČENJE CREVA signal za ozbiljan problem: Ova pojava može biti mnogo više od osećaja GLADI

U većini slučajeva, osip ispod dojke je povezan sa problemima kože u ovoj oblasti. Po pravilu se pojavljuje crvenkasto-braon osip, koji svrbi i svrbi. Ponekad postoji i suppuration i formiranje krasta. Može se pojaviti i neprijatan miris.

Uzroci osipa ispod dojke

Najčešće, osip ispod dojke je uzrokovan prekomernim znojenjem ili iritacijom kože. Vremenom, to može dovesti do bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Postoje i druge vrste bolesti koje uzrokuju ovaj simptom.

Milijarija se javlja kada su znojne žlezde blokirane. U ovom slučaju, znoj ne može izaći na površinu kože. Kao rezultat, razvija se zapaljenje i pojavljuje se osip. Obično se dešava kada je veoma vruće i u većini slučajeva nije potrebno lečenje.

Pročitajte još: Hranljivi sastojak neophodan svima posle 50. godine: Nalazi se u širokom spektru voća i povrća

Kandidijaza je infekcija uzrokovana gljivicom kvasca Candida spp. Ovo je jedan od čestih uzroka osipa ispod dojki, jer je ovo mesto toplo i vlažno, što pogoduje razmnožavanju mikroorganizma. Nastaju plikovi i male pukotine koje jako svrbe. Kandidijaza se skoro uvek leči antifungalnim kremama.

Ringvorm je infekcija uzrokovana gljivicom u spoljašnjem sloju kože. Hrani se mrtvim keratinom, koji je protein prisutan u noktima, kosi i koži. Glavni simptom su okrugle mrlje sa crvenim prstenovima. Tretira se antifungalnim kremama bez recepta.

Opasnost od kancera
Osip ispod grudi može biti znak zapaljenog raka dojke. Ovo je veoma redak onkološki modalitet.Drugi povezani simptomi su kora od pomorandže, crvena ili ružičasta koža i izvrnuta bradavica. U ovom slučaju može biti indikovana hemoterapija, terapija zračenjem ili operacija.

Osip ispod dojki se ponekad javlja zbog alergijske reakcije na lek, polen biljaka, ujede insekata itd. Na koži se pojavljuje urtikarija, koju karakteriše intenzivno svrab crvene kvrge koje postaju bele kada se pritisnu. Ovo se obično leči antihistaminicima.

Pročitajte još: Čuva srce i ubrzava metabolizam: Evo zbog čega je dobro biti čašu JEČMENE VODE

Atopijski dermatitis je autoimuna bolest poznata i kao ekcem. Odlikuje se pojavom crvenih ili crvenkasto-sivih mrlja na različitim delovima tela, uključujući i ispod dojke. Mogu se formirati i male papule ispunjene tečnošću. Izlivaju i formiraju kore. Vlaženje kože je neophodna mera za sprečavanje ovog stanja.

Reverzna psorijaza je još jedna autoimuna bolest koja može izazvati osip ispod grudi. Ovo je hronična patologija koja uzrokuje pojavu crvenih glatkih tačaka u naborima kože. LJuskave tačke koje se javljaju sa običnom psorijazom u ovom slučaju neće biti.

Hiperhidroza je bolest u kojoj znojne žlezde proizvode više znoja nego što je potrebno. Povećano znojenje stvara pogodne uslove za reprodukciju različitih mikroba. Tretirani antiperspirantima za telo. U najtežim slučajevima može biti indikovano hirurško uklanjanje znojnih žlezda.

Hailei-Hailei bolest je nasledna i retka. Izaziva hronični osip sa plikovima. Ona se pojavljuje i nestaje bez ikakvog razloga. U srednjem roku, koža može postati kruta i suva, što dovodi do bolnih pukotina. Bolest se leči antibioticima i kortikosteroidnim kremama ili mastima.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU