Zbog kraljice se odrekao PRAVOSLAVLJA, a njihova ljubavna priča počela je u tinejdžerskom dobu: Princ Filip i kraljica Elizabeta u braku su proveli 74. godine (FOTO)

Jelena Blažić

08. 09. 2022. 000000 19:46

Foto: Profimedia

Rođena 1926. godine, princeza Elizabeta postala je kraljica posle smrti oca, kralja Džordža Šestog, 1952. godine.

Pročitajte još: Preminula kraljica Elizabeta

Poznanstvo kraljice Elizabete i princa , datira još kada je princ Filip imao 18 godina, a kraljica 13. Upoznali su se na venčanju njegove rođake, a Elizabeta Druga ostala je verna svom lepom  i zgodnom princu, tako što mu je pisala pisma tokom tinejdžerskih dana.

Dve hiljade ljudi prisustvovalo je venčanju kraljice Elizabete i princa Filipa u Vestminterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine. Bila je to prva kraljevska svečanost od završetka Drugogo svetskog rata. Na venčanju je učestvovalo osam deveruša, a ceremoniju ju venčanja je služio kenterberijski nadbiskup Jorka. Mladoženja je tada svojoj mladi poklonio prsten od velškog zlata.

Medeni mesec su proveli u Kempširu, a potom na Bikil i Barmoral imanju. Roditelji postaju 1948. godine, kada dobijaju sina Čarlsa Filipa Artura Džordža. Za manje od pet godina Elizabeta je proglašena kraljicom.

 

U braku su proveli punih 74 godina, a jednom prilikom Filip je ispričao da je tajna njegovog dugog braka u toleranciji.  Jer sve je dobro dok su stvari u redu, ali kada krenu po zlu, tolerancija je neophodna.

Princ Filip preminuo je 9. aprila 2021. godine.