Drug TITO je uoči posete kraljice Elizabete naredio da se uvate sve ŽABE oko Belog dvora: Svi detalji odnosa britanske kraljice i Maršala (VIDEO)

Isidora Čolaković

09. 09. 2022. 000000 18:30

Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II je sa svojim mužem posetila Beograd 1972. godine. To je bio prvi put da je kraljica posetila neku komunističku zemlju, a tom prilikom je izjavila kako različita politika ne utiče na prijateljske odnose dve zemlje. 

Par je bio u Beogradu dva dana, a zatim su posetili Dubrovnik i Zagreb. Ona je zbog ovog poteza bila pod oštrim kritikama javnosti, ali to je nije sprečilo da bude Maršalova gošća.

Pre nego što je kraljica stigla, drug Tito je naredio da se oko Belog dvora pohvataju sve žabe, kako bi ona mogla mirno da spava.

 To je u svojim memoarima objavio profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banjaluci, a Danas preneo pre 20 godina. Međutim, ispostavilo se da ovaj zvuk smiruje kraljicu i da je na njega navikla, pa je tako Tito ipak obustavio ovo naređenje. 

„Ovde je jako lepo ali iznenađena sam da ovde nema žaba. Odrasla sam slušajući horove žaba i taj zvuk me jako opušta“, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu kako navodi profesor Miodrag Todorović.

Novinska agencija Asošijejted pres je na YouTube kanalu postavila snimak tadašnje posete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao tadašnji događaj.

 

Ono što je obeležilo posetu bila je kraljičina izjava koja se kasnije prepričavala kao anegdota. 

 "Ako je on mašinbravar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije."

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU