Na ovom mestu je venčana i krunisana: Kovčeg kraljice ELIZABETE DRUGE prebačen u Vestminstersku opatiju (FOTO)

Jelena Blažić

19. 09. 2022. 000000 12:01

Foto: Printscreen Skynews

U Londonu će u Vestminsterskoj katedrali održana je služba u čast pokojne kraljice Elizabete Druge, koja je preminula 8. septembra u 96. godini.

Pročitajte još: SAHRANA KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Predsednici država i visoki zvaničnici pristižu u Vestminstersku katedralu na službu (FOTO)

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice Elizabete, uz najveće državne počasti, prevezen je državnim pogrebnim kolima od Vestminster hola do Opatije, a vuku ga 142 mornara iz Kraljevske mornarice. Tradicija datira još od sahrane kraljice Viktorije 1901. godine.

Kraljica Elizabeta se u Vestminsterskoj opatiji udala za princa Filipa 1947. godine, a potom je na istom mestu i krunisana.

Foto: Printscreen Skynews

Predednici država i visoki zvaničnici, prisustvuju službi u čast kraljice Elizabete Druge, među kojima su:  Predsednik Amerike sa suprugom, Džordž i Džil Bajden, predsednik Francuske Emanuel Makron sa suprugom,predsednik hrvatkse premijer Zoran Milanović, nova premijerka Velike Britanije Liz Tras, koja je došla u pratnji supruge, bivši premijer Velike Britanije, Boris Džonson, kao i naša premijerka Ana Brnabić i mnogi drugi.

Državna sahrana biće završena uveče privatnom ceremonijom za članove kraljevske porodice u kapeli Svetog Đorđa i polaganjem kovčega u Kraljevsku kriptu.