Magična KRUŠKA: Evo zašto se ova voćka vekovima koristi u NARODNOJ MEDICINI (RECEPTI)

Kristina Malešević

04. 10. 2022. 000000 08:40

Foto: Pixabay

Kruške su sezonsko voće, koje sazreva u periodu od avgusta do septembra i koje u tom periodu treba da konzumiramo u što većim količinama zbog brojnih lekovitih dejstava. Preporučuju se za lečenje kašlja kod tuberkuloze i bolesti gornjih disajnih puteva, groznice, dijareje. Visok nivo vitamina C i bakra u plodu kruške smanjiće nivo slobodnih radikala u telu i na taj način sprečiti oštećenja ćelija. Fiksirajuća svojstva su najizraženija kod divljih krušaka, ali i domaće kruške nikako ne treba zanemarivati.

Pročitajte još: Čemu služi VITAMIN A? Ovako utiče na kožu

Plodovi gajene i divlje kruške koriste se u svežem, sušenom i konzervisanom obliku, kao i za pripremu džema, marmelade i raznih pića (kvas, kompot, jabukovača, esencije). Osušene i mlade semenke kruške koriste se kao zamena za kafu. U narodnoj medicini kuvane, pečene kruške, kao i odvar od suvih krušaka.  Kuvana kruška ima diuretički, antipiretički, antiseptički efekat. U istu svrhu koristi se i decokcija kruške, preporučuje se kod bubrežnih kamenaca. 

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Svakodnevan unos bar jedne kruške će vam pomoći u regulaciji telesne mase i smanjiti rizik za nastanak hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes i srčana bolest. Ovo voće može priuštiti svako, a njegov redovan unos može zadovoljiti potrebe vašeg organizma za unosom velikog broja vitamina i minerala. Sve sorte kruške imaju adstringentno dejstvo. Kruške leče rane, tamne zidove želuca, gase žeđ i smiruju žuč. Gusto kuvani sok od kruške je koristan za žučnu dijareju.  Sok od kruške je izvor brojnih vitamina, karotenoida, preporučuje se u dijetetskoj ishrani kao lek za jačanje kapilara.

Priprema odvara od krušaka

Pomešajte 100 grama suvih krušaka i 75 grama ovsenih pahuljica pa sve zajedno kuvati u 500 mililitara vode najviše 30 minuta. Ostaviti 1 sat i procediti. Pijte 50 do 100 mililitara 3-4 puta dnevno pre obroka za dijareju, gastritis, kolitis, urolitijazu, kašalj, prehladu, tuberkulozu.

Lečenje prostatitisa

Uzmite 1 šolju suvih iseckanih krušaka pa ih prokuvajte dok ne omekšaju u 0,5 litara vode, ostavite 4 sata, uzimajte po 1/4-1/2 šolje 3-4 puta dnevno. Efekat je neverovatan, dolazi posle nekoliko dana, a dugotrajna upotreba kompota od kruške dovodi do potpunog izlečenja.

Lečenje gljivičnih oboljenja i dermatitisa

Jedinstvena osobina kruške je da je prirodni antibiotik. Mlado lišće kruške, sveže ili suvo, prokuvajte - čašu listova prelijte sa 0,5 litara ključale vode, insistirajte na laganoj vatri 2-3 minuta, ostavite da se ohladi i nanesite losione na bolna mesta.

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU