"Znao sam da ću izgubiti ženu, ako ne krenem na terapiju": Princ Hari o borbi sa mentalnim zdravljem

Kristina LJubisavljević

20. 10. 2022. 000000 09:20

Foto: Profimedia

Hari zana kako je teško nemati podršku, pa svoje iskustvo rado deli sa drugima. Sada je još jednom podelio iskustvo sa terapeutom nakon odrastanja u kraljevskoj porodici.

- Imam terapeuta. Voleo bih da imam dva - rekao je vojvoda od Saseksa tokom sednice, prenosi People.

Ovo nije prvi put da Hari govori o svom mentalnom zdravlju. Prošlog maja je podelio kako ga je njegova supruga Megan Markl ohrabrila da potraži terapiju. U dokumentarnim serijama koje  je kreirao zajedno sa Oprom Vinfri, Hari je govorio o tome kako terapija nije bila tema razgovora u njegovoj porodici.

Pročitajte još: Megan Markl otkrila kako se porodica nosi sa gubitkom kraljice Elizabete: "Zaista sam zahvalna što sam mogla da budem sa mužem"

- Tek kada je nekoliko meni bliskih ljudi počelo da govori: "Ovo nije normalno ponašanje, možda bi trebalo da pogledaš ovo ili možda da odeš i potražiš pomoć". Odmah sam pomislio, ne treba mi pomoć - priseća se on u jednoj od epizoda, tokom koje takođe govori o tome kako su njegove kasne 20-te, tačnije od 28. do 30. godine bile period „noćne more“. Bili su to dani puni anksioznosti i iscrpljenosti zbog kraljevskih dužnosti.

 U ranim tridesetim, upoznao je buduću suprugu, koja ga je inspirisala da se terapijom bavi ozbiljnije nego ranije.

- Znao sam da ću izgubiti ovu ženu (Megan) sa kojom sam mogao da provedem ostatak života, ako ne krenem na terapiju i ne popravim se. To je bio početak puta učenja za mene. Postao sam svestan da sam živeo u balonu, u ovoj porodici, u ovoj instituciji, bio sam skoro zarobljen u procesu razmišljanja ili načinu razmišljanja - iskren je bio princ Hari, prenosi People.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU