Tri uzroka glavobolje i kako iz prepoznati

Jelena Knežević

24. 10. 2022. 000000 08:22

Foto: Pexels

Najčešće bolovi prođu sami bez potrebe za konzumiranje nekog leka. U tom slučaju kao prolazni simptom ona nije dugotrajna i nema veći dijagnostički značaj.

Onda kada bol u glavi postaje razlog za uzbunu jeste kada se javlja učestalo, kada lekovi ne deluju na ublažavanje i kada se javlja u kombinaciji sa drugim simptomima.

Najopštije rečeno uzročnici se mogu podeliti u dve velike grupe – primarni i sekundarni. Uzroci primarnih su banalniji, prolazni i benigni i kao najčešći tip primarnih izdvaja se migrena. U sekundarne uzročnike ubrajaju one koje su su daleko opasnije po opšte zdravlje i koje su u stvari simptom neke druge bolesti.

Detaljan pregled oftalmologa može utvrditi da je uzrok glavobolje oslabljen vid

 

   Kod učestalih pulsirajućih bolova u glavi čest savet lekara opšte prakse i drugih specijalista je da se obavi pregled oftalmologa jer one mogu biti posledica nekorigovane dioptrije. Pregled oftalmologa je danas dostupan ne samo u državanoj praksi, već i u privatnoj i za kratko vreme možete dobiti svoj termin. Pa tako za pregled kod oftalmologa Beograd nudi mogućnost da se to obavi na više lokacija. Pregled podrazumeva proveru dioptrije, očnog pritiska i pregled očnog dna.

Brz način života i moderna tehnologija koju koristimo u svakodnevnom radu i funkcionisanju i te kako utiče na naš vid. S obzirom da u Beogradu živi najveći broj ljudi, a gde se nalaze i sedišta najvećih kompanija i državnih ustanova, velika je potreba za podzivanjem svesti o preventivim očnim pregledima. U vezi sa tim i načinim života koji se odvija u glavnom gradu Beogradu, porastao je nivo stresa koji prosečan čovek doživi tokom radne nedelje što takođe može biti jedan od uzročnika glavobolje.

LJudi koji već imaju doptriju i nose naočare za korekciju vida mogu lako prepoznati kada je vreme za kontrolni pregled kako bi se sprečio ovaj simptom koji može nastati kako zbog nekorigovane tako i zbog neadekvatno korigovane dioptrije.

Vađenje umnjaka može izazvati bolove u glavi
 

   Migrene i glavobolje može izazvati rast i razvoj umnjaka, ali i upalni procesi koji se u njima mogu odvijati. Razlog za to je što oni svojim rastom pomeraju ostale zube što izaziva jaku i neugodnu bol. Posebno impaktirani zub može biti uzrok ovog simptoma, jer u slučaju nepavilog rasta on menja smer i rotira se.

Redovni stomatološki pregledi mogu umanjiti rizik od toga, odnosno mogu preventivno delovati. Ali kada dođe do potrebe za vađenje umnjaka onda to treba uraditi u što kraćem roku. Prepustite se timu stručnjaka kojima verujete i uverićete se i sami da je vađenje umnjaka bilo presudno za prestanak hroničnog bola.

Međutim, nekada i samo vađenje umnjaka može da izazove glavobolje u prvim danima nakon intervencije, a najčešći uzroci toga su alergijske reakcije pacijenta na anestetički lek i komplikovanije intervencije.

Veza između tinitusa i migrene

 

    Tinitus je medicinski naziv za zujanje u ušima, a njegov uzročnik mogu biti česte i jake glavobolje i migrene. Tinitus se može javiti i kao posledica hronične upale srednjeg uha, staračke nagluvosti, dugotrajnijeg boravka u zadimljenom i zatvorenom prostoru ili kao posledica preteranog konzumiranja alkholnih pića itd.

Da bi se utvridila veza između migrene i tinitusa potrebno je otkloniti sve ostale pobrojane razloge kao neosnovane. Zatim treba obratiti pažnju koliko često se čuje zujanje u ušima, vremenski interval u kojem se javlja i koliko dugo traje. U skladu sa tim treba se obratit lekaru koji jedini na osnovu detaljnih analiza može postaiviti dijagnozu tinitusa.