Sanjali ste SVETA PETKU: Evo šta to znači

Jelena Blažić

27. 10. 2022. 000000 08:00

Foto: SPC

Svetu Petku mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama. Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama.

Pročitajte još: Narodna verovanja kažu da OVE STVARI SVETA PETKA NE PRAŠTA: Nikako ne radite ovo sutra,

Šta znači sanjati SVETA PETKU?

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

Preporuka je da se suzdržite od kućnih poslova, zapalite tamjan, okadite kuću i pomolite se. Dan Svete Petke nije samo hrišćanski praznik, već i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika u Srbiji koji smatraju da je ova svetiteljka zaštitnica njihovog doma.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

Pročitajte još: Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju SVETE MUČENIKE KARPA I PAPILU: Zbog vere u Hrista umrli u teškim mukama

NJene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU