Kako se priprema SLAVSKO ŽITO? Neizostavni simbol krsne slave

Kristina LJubisavljević

26. 10. 2022. 000000 15:30

Foto: Profimedia

Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.

Žito najčešće služi domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka i to na slaeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sedne. Žitom se prvo služe stariji, pa mlađi. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava. Ukoliko preostane žita, kad se slava završi, ono se daje deci ili se spakuje deci prisutnih gostiju.

Pročitajte još: Musaka iz BAKINE KUHINJE: Jednostavan recept, a jedan mali detalj će pojačati ukus (FOTO/VIDEO)

Sastojci:

  • 500 g pšenice belije
  • 500 g šećera u prahu
  • 500 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • pola kašičice cimeta
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • mleveni orasi i jezgra oraha za dekoraciju

Priprema:

Pšenicu skuvajte pa procedite. Sameljite na mašini za meso. Zatim žito sjediniti sa šećerom u prahu i mlevenim orasima.  U pripremljenu masu dodati 2 kesice vanilinog šećera, cimet i muskantni oraščić. Tako pripremljeno žito stavite u činiju, pospite mlevenim orasima i ukrasiti po želji polovinama jezgra oraha.