Stručnjaci otkrivaju šta se dešava kada HRANU JEDEMO PRSTIMA: Mozak pravi razliku

Jelena Knežević

29. 10. 2022. 000000 20:30

Foto: Unsplash

Psiholozi tvrdeda konzumiranje hrane rukama može poboljšati njen ukus. Naime, oni smatraju da smo tada svesniji šta unosimo u organizam. Izbegavanje korišćenja pribora za jelo može poboljšati ukus i teksturu hrane.

„Mnoga popularna jela širom sveta jedu se rukama. Na primer hamburgeri, pice, takosi, tortilje, bataci i krilca, pa postavljamo pitanje – zašto i druge namirnice ne možemo da jedemo prstima. Escajg nam zapravo smeta i odvaja nas od naših čula“, smatra psiholog i profesor na Oksfordu Čarls Spens.

Pročitajte još: Proverite svoju moć zapažanja: Samo retki su USPELI da nađu svih DEVET lica na fotografiji (FOTO)

Jedno istraživanje koje je uključilo 2500 osoba, pokazalo je da se 19 odsto njih osećalo opuštenije kada je jelo rukama, 13 odsto je izjavilo da im je takav način unošenja hrane lakši, a 10 procenata da im je obrok ukusniji kada jedu prstima.

Šta se zapravo dešava? Kada dodirnemo hranu rukama, to aktivira senzitivnu percepicju mozga. U praksi to podrazumeva da i pre nego što zagrizemo hranu i osetimo njen ukus, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je ona ukusnija i pruža veće zadovoljstvo od unošenja hrane uz pomoć pribora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU