Recept za domaće BAJADERE: Napravite omiljnu slavsku POSLASTICU bolje neko ikad

Isidora Čolaković

03. 11. 2022. 000000 19:00

Foto: Shutterstok

Bajadera je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih poslastica koju vole gotovo svi. Neizbežan je deo slavske trpeze, a mnogim gostima je to omiljeni kolač. Isprobajte recept za bajadere sa kojim ne možete pogrešiti.

Potrebno je:

100 g čokolade
200 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
400 g šećera
200 g maslaca
200 ml vode

Glazura:

100 g čokolade
3 kašike ulja

Pročitajte još: Bez pečenja, brzo i lako za pripremu: Neodoljiva keks torta sa dva kremasta fila (RECEPT/VIDEO)

Priprema:

Šećer i vodu staviti na ringli da prokuva nekih 5 minuta da se dobije gustina meda. Skloniti sa ringle pa dodati maslac. Mešati dok se maslac ne istopi. Dodati mlevene orahe i keks, sve lepo sjediniti. Smesu podeliti na dva jednaka dela, pa u jedan deo dodati 100 g otopljene čokolade. Pleh dimenzije 16x25 cm obložiti pek papirom. Pa sipati čokoladni deo ravnomerno lepo, preko toga dodamo svetli deo poravnamo i dodamo odozgo čokoladnu glazuru koju smo prethodno napravili. Otopiti 100 g čokolade sa 3 kašike ulja. Ostaviti da se stegne pa seći na štanglice.

Savet

Da bi vam bajadera bila fina i uspešna tajna se krije u sirupu koji pravimo od šećera i vode koji treba da bude gustine tečnog meda. Sve ostalo je lakše.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU