PRAVA GOZBA: Komplet ručak sa desertom, sjajna ideja za predstojeće SLAVE

Jelena Blažić

07. 11. 2022. 000000 12:00

Foto: Youtube printscreen/Bakina kuhinja

Ukoliko nemate ideju za današnji ručak, bakina kuhinja ima predlog za kompletan današnji meni, "začinjen" desertom.

Pročitajte još: Salata bez koje ne može da prođe ni jedna slava: Recept za originalnu verziju nastao je sredinom 19. veka

Bela čorbica

Potrebno je:

500 gr pilećeg mesa ( može i junetina)
puno povrća
zrna biber
malo suvog začina
2 kašike kisele pavlake
1 žumance

U lonac staviti pileće meso dodati povrće, šargarepum celer pašknat, karfiol, list celera, zrno bibera mala glavica crnog luka i ostaviti ida kuva na tihij vatri. Kad se skuva izvaditi rešetkom meso povaditi meso i isitniti.

U činiju staviiti žumance i pqavlaku i žicom izmešati. Dodavati po malo čorbe koja vri  nekolilo kutlača i onda vratiti  sve u čorbu.  Dodati meso, so biber peršunov list..Čorbica je gotova

Sarma

Potrebno je:

700  gr. mlevenog mesa
150 gr suve slanine
300 gr suvih rebara
 100 gr pirinča
glavica crnog luka
4 čena belog luka
začin
tucana paprika
aleva paprika
kašika masti
listove lorbera
listovi kiselog kupusa


Priprema:

Na masti propržiti crni i beli luk dodati seclanu slaninu , zatim začin, papriku jednu i drugu, biber izmešati i dodati u mleveno meso koje ne pržimo. Sve dobro izjednačiti rukama. Vaditi kašikom i zavijati u listove kiselog kupusa sarme.

Redjati u dublju šerpu uspravno a u sredinu staviti suva rebra i lorber. 

Naliti vodom pa šerpu sa  sarmom kuvati na tihoj vatri oko 2 sata... 

Uz sarmu obavezno bakina proja...

Vasina torta

Potrebno je:

Za biskvit
7 kašika šećera
8 kašika oraha
2 kašike brašna
7 jaja
malo praška za peciva

Za fil:
 300 gr  mlevenih oraha
4 kašike  prah šećera
mleka malo
100 gr rastopljene čokolade
200 gr maslaca


Priprema: 

Umutiti jaja sa šećerom dodati brašno sa praškom za pecivo  orahe  i dobro izjednačiti.  Peći u plehu 28 cm na 200 stepeni C 20-25 min. Ohladjenu tortu preseći na pola.  Mlevene orahe popariti  dodati rastoplenu čokoladu i umućen maslac sa 2 kašike prah šećera. Ja sam dodala par kapi ruma. Sve izjednaliti 

Pola fila  staviti u tortu pa poklopiti drugom polovinom i premazati drugom polovinom. 

Ukrasiti šlagom, rastopljenom čokoladom ili seckanim orasima i lešnicima. 

Ohladiti 3-4 sata i sladiti se.

Pogača

Potrebno je:

500 ml mleka
30 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
50 gr margarina
800 gr brašna
200 gr sira
1 jaje
 semenke susama,, krupna so

Priprema:

Rastopiti  kvasac u malo mleka  sa šećerom pa dodati ostatak mleka i brašno i zamesiti sredne tvrdo testo. Ostaviti da odmori i poraste. 

Istresti na pobrašnjien sto i oklagijom istanjiti premazati  omekšanim margarinom i presaviti  testo nekoliko puta. Razviti oklagijom ponovo. Iseći  na kocke. U izdrobljen sir dodati belance i izjednačiti. U svaku kockicu staviti kašičicu sira i uviti u obliku fišeka. Redjati u podmazan pleh ili šerpu. 

Pročitajte još: Da li ste nekada na ovaj način koristili RENDE? Smatra se da je ovako jednostavnije (VIDEO)

 

Ostaviti pokrivenu pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom..

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU