Hrana koja može pogoršati pamćenje i povećati rizik od nastanka demencije: Ograničite unos ovih namirnica

Jelena Knežević

08. 11. 2022. 000000 16:00

Foto: Profimedia

Iako tačan uzrok pojave Alchajmerove bolesti i demencije nije utvrđen, pojedini stručnjaci smatraju da hrana koju konzumiramo može poboljšati proces pamćenja ili pak doprineti pogoršanju kognitivnih funkcija.

Koja hrana može pogoršati proces pamćenja ako je konzumiramo u velikim količinama?

1. Prerađeni mlečni proizvodi

Prerađeni mlečni proizvodi poput topljenog sira mogu doprineti stvaranju plaka u mozgu. Neka istraživanja su pokazala da prerađena hrana može ubrzati proces propadanja mozga. Zbog toga, ove namirnice treba da svedete na minimum.

Pročitajte još: Četiri navike koje mogu da vam poboljšaju nivo energije: Promenite rutine

2. Beli hleb

Kolači, beli hleb i testenine takođe spadaju u namirnice koje treba da izbegavate. I ove namirnice mogu izazvati proces stvaranja plaka u mozgu i ostalih upalnih procesa u telu. Proizvode od belog brašna bolje je zameniti žitaricama od celog zrna.

3. Beli pirinač

Osim belog pirinča, tu spadaju i špagete, krekeri i kolači. NJihova konzumacija u velikim količinama može povećati rizik od nastanka plakova u mozgu i, posledično, pojave demencije ili Alchajmerove bolesti. Nađite zdrave zamene ovoj hrani - umesto belog koristite smeđi šećer, a umesto rafinisanih šećera koristite prirodne zaslađivače.

4. Kokice

Kokice sadrže diacetil, jedinjenje koje može povećati stvaranje amiloidnih plakova u mozgu. Jedno istraživanje sprovedeno pre deceniju, došlo je do rezultata da diacetil može povećati štetne efekte akumulacije proteina i povećati rizik od nastanka respiratornih i plićnih oboljenja.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU