RODITELJI, stiže pomoć! Ovo su 3 saveta psihologa kako da detetu proces učenja NE BUDE STRESAN

Kristina Malešević

12. 11. 2022. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Kako možete pomoći svom detetu da se prilagodi školi i učenju? Na ovo pitanje odgovore pruža Vera Jakupova, poznata ruska praktičarka i psihoterapeut.

Pokušajte da učite sa detetom na razigran i zabavan način

Interaktivni časovi su često efikasniji od dosadnog ponavljanja naučenog znanja. Dete će brzo zapamtiti tabelu množenja, nove engleske reči ili savladati sabiranje i oduzimanje sa ljubaznim glasovnim asistentom.

Pročitajte još: Da li imate neki od ovih SIMPTOMA? Ovo je 10 OPASNIH bolesti uzrokovanih MOBILNIM TELEFONIMA

Pored igara, pametni zvučnici će pomoći u izgradnji novog režima. Na primer, pametan zvučnik će ga probuditi svojom omiljenom pesmom, upaliti prijatno svetlo ili ispričati priču, čineći jutro malo ljubaznijim.

Ne preopterećujte dete i ne planirajte mnogo novih sekcija

Adaptacija kod dece se odvija na različite načine - neki se brzo uklope u školski život, drugi naglo postaju hirovitiji, a treći mogu imati problema sa spavanjem ili hranom. U periodu adaptacije važno je ne opterećivati dete rubrikama i kružićima, ne planirati mnogo novih stvari u jednom trenutku.

Pročitajte još: Hormoni sreće i vežbanje: Evo posle kog vremena se oslobađa endorfin

Bolje je uopšte ne davati prvačiće u krugove dok se adaptacija ne završi. U učionici ne samo da stiču znanja, već i sami sebi rade najteži posao: sede uspravno, pažljivo slušaju i nešto zapisuju. NJihovi mehanizmi samoregulacije se samo razvijaju, pa im se čak i jednostavne stvari, sa stanovišta odrasle osobe, teško daju. Kada dete dođe kući, nemojte žuriti da ga odmah ubacite u školu, pustite ga da jede i napravite pauzu za igru.

Manje brinite o ocenama

I roditelji i deca su zabrinuti za akademski uspeh i buduće ispite. Tako 51% roditelja anketiranih veruje da školski uspeh utiče na uspeh deteta u odraslom dobu. Ovaj pristup samo dodaje stres učenicima. Prema njenoj studiji, ispiti su na istom mestu u pogledu nivoa stresa sa domaćim zadacima i akademskim uspehom.

Pročitajte još: Tri idealne vrste poslova za osobe SKLONE DEPRESIJI:Stručnjaci dali mišljenje

Ako su roditelji dobro prošli u školi, onda su očekivanja od deteta obično još veća. Roditelji se sami brinu i deca počinju da se nerviraju zajedno sa njima. U ovom slučaju, roditelji loše ocene doživljavaju kao lični poraz. Ovo nije najproduktivnija strategija.

Pokušajte da se češće udaljite iz ove trke i obratite više pažnje na vrednosti koje želite da usadite svom detetu, na glavne zadatke sa kojima se ono suočava.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU