Omiljeni desert slavske trpeze: Baklave sa orasima spremljene po baka Jelinom receptu (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

24. 11. 2022. 000000 12:40

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam detaljan recept za baklave sa orasima - neizostavnog deserta svih svečanih trpeza. Bez obzira da li ste početnik u kuhinji ili ne, uspeće vam iz prve.


Potrebno za manju količinu:

  • tanke gotove kore
  • 300 gr ml oraha
  • 400 gr šećera
  • 400 ml vode
  • 1 limun
  • 2 vanilin šećera
  • ulje

Pročitajte još: Prženice mogu da budu i slatke: Evo šta treba da dodate


Priprema:

  1. Orahe samleti , tanku koru raširiti, pa premazati uljem, saviti na pola, pa ponovo saviti na pola i premazati. Opet saviti i premazati. Po dužini rasporediti jednu punu kašiku oraha i zavijati u trougao kao u videu. Ređati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 30 minuta. 
  2. Dok se baklava peče napraviti sirup. U šerpu sipati šećer, vodu, vanilin šećer i kuvati dok ne dobije teksturu sirupa. Pred kraj ubaciti krugove limuna.
  3. Pečenu vruću baklavu polako preliti sa vrućim sirupom.
  4. Ostaviti nekoliko sati da upije, najbolje noću.


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU