Šest metoda koje mogu da ublaže stres: Neke ne biste očekivali (FOTO)

Kristina LJubisavljević

26. 11. 2022. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Ako želite da isprobate nešto drugačije i istovremeno efikasno, u nastavku vam predstavljamo neke jednostavne taktike koje ukroćuju stres i možete ih ponavljati čak i svakodnevno.

Abdominalno disanje

Kada smo preplavljeni stresom, naše disanje ne prati normalan ritam. Da biste povratili kontrolu, dovoljno je naglasiti disanje u predelu stomaka. Prema doktorima Univerziteta u Kembridžu, stručnjaka za upravljanje stresom, samo zamislite svoj stomak kao balon i trebalo bi da ga ispunite vazduhom pri svakom udisanju i ispustite vazduh pri svakom izdisaju.

Pročitajte još: Šest saveta kako da prevaziđete KRIZU SREDNJIH GODINA: Životni period koji zna biti veoma težak

Vežbanje i istezanje

Endorfini koji se oslobađaju tokom vežbanja smatraju se i prirodnim sredstvom za ublažavanje stresa i pojačivačem raspoloženja. Ako meditacija nije vaša stvar i više volite da trčite, onda biste mogli da osetite sve prednosti ovog hobija. Trčanje pomaže u koncentraciji i oslobađanju od stresne situacije, dok prema rečima dr. Darena Plejera, predavača na Univerzitetskom koledžu u Londonu, individualni sportovi pružaju priliku da budete sami sa svojim mislima.

Hladna voda

Zimsko plivanje u moru povezano je sa nižim nivoom stresa i većim osećajem blagostanja. Istraživanja su pokazala da oni koji plivaju u hladnoj vodi bolje percipiraju svoje zdravstveno stanje u poređenju sa onima koji su manje avanturistički raspoloženi. To je pođednako zbog oslobađanja endorfina, ali i smanjenja kortizola, hormona stresa. Ali doktori upozoravaju da hladni udari vode mogu biti opasni i za srce.

Zagrljaj sa ljubimcem

Pokazalo se da interakcija sa životinjama smanjuje nivoe kortizola, prema studiji Univerziteta Jork i Univerziteta Linkoln, pružajući emocionalnu podršku. Dakle, još jedan razlog više da pokažemo više ljubavi našim našim pahuljastim drugarima.

Pročitajte još: Proverite MOĆ ZAPAŽANJA: Da li možete da je uočite za 30 sekundi žabu među zelenim, žutim i ljubičastim lišćem (FOTO)

Tapkanje lica

Jeste li čuli za tapkanje? To je eksperimentalni metod lečenja, izmišljen 1990-ih, pod nazivom Tehnika emocionalne slobode (EFT). Prema njegovom kreatoru, Gariju Krejgu, tapkanje pomaže u balansiranju energije i smanjenju fizičkog i emocionalnog bola. Međutim, uprkos više od 100 studija koje su priznale prednosti, i dalje postoje ograničeni dokazi o efikasnosti metode.

Masaža stopala

Čak i ako ne možete sebi da priuštite luksuz i odete u spa centar, male masaže stopala mogu biti umirujuće. U refleksologiji, pritisak se primenjuje na određene tačke na stopalima pomoću palca i prstiju. Veruje se da na ovaj način možemo da se oslobodimo stresa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU