Da li znate zašto je CINK važan za zdravlje? Ovo je 5 razloga zašto je potrebno odmah da počnete da ga konzumirate

Kristina Malešević

10. 12. 2022. 000000 16:00

Foto: Shutterstock

Glavni prirodni izvori cinka morski plodovi, crveno meso i mlečni proizvodi. Međutim, ukoliko u dovoljno meri ne konzumirate ove proizvode, možete pribeći dodacima ishrani koji će nadomestiti cink i sačuvati vaše zdravlje.

Pročitajte još: Kombinacija 2 namirnice podstiče mršavljenje i ima umirujuće dejstvo: Pre spavanja popijte ovaj NAPITAK i skinite salo

Ovo je pet razloga zbog kojih je potrebno da počnete sa unošenjem cinka.

Jača imunitet

Cink je neophodan za funkcionisanje imunog sistema, koji naše telo spasava od bakterija, gljivica i virusa. Nedostatak ovog elementa dovodi do povećane podložnosti bolestima, pa je sada, u vreme pandemije, posebno važno na vreme nadoknaditi nedostatak.Treba biti oprezan sa uzimanjem cinka, jer i njegova preobilje nosi probleme. Dnevna norma odrasle osobe nije manja od osam i ne više od dvanaest miligrama.

Ubrzava zarastanje rana

Pročitajte još: CRNI ILI BELI HLEB? Nutricionisti otkrili sve informacije vezane za čuvenu DILEMU

Cink je uključen u sintezu kolagena - najvažnijeg proteina koji koži, noktima i kosi obezbeđuje snagu i elastičnost. Zbog toga se često može naći ne samo u vitaminskim kompleksima, već iu lekovima za lečenje rana i opekotina, u kojima su samo potrebna obnavljajuća svojstva cinka.

Poboljšava stanje kože

Pored zaceljivanja rana, cink ima još jednu supermoć za kožu – mnogo pomaže u borbi protiv akni. Element u tragovima usporava aktivnost bakterija koje izazivaju akne i drugo. 

Otporan je na upale

Pročitajte još: Koliko sati spavanja nam je zaista potrebno? San je od suštinskog značaja za brojne procese u telu

Cink je uključen u borbu protiv upale u telu, a njegov nedostatak može samo intenzivirati proces. Dakle, kliničke studije kažu - ispostavlja se da supstanca smanjuje proizvodnju molekula koji su uključeni u razvoj upale, a takođe smanjuje učestalost i težinu infekcija.

Poboljšava vid

Pročitajte još: Zimi je potrebna dodatna nega kože ruku, EVO I KAKO možete napraviti prirodne preparate kući

Cink podstiče apsorpciju vitamina A, za koji se zna da je neophodan za održavanje dobrog vida. Nedostatak mikronutrijenata može dovesti do bolesti poput katarakte ili oštećenja mrežnjače, pa je važno da se nadoknadi na vreme. Pre nego što počnete da uzimate dodatak, konsultujte se sa svojim lekarom - on će vam pomoći da izaberete pravu dozu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU