Šta su "KOMPLETNI PROTEINI"? Možemo da ih nađemo u ovim namirnicama

Kristina LJubisavljević

23. 12. 2022. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Proteini su ključni makronutrijent, nalaze se u raznim namirnicama, obezbeđuju energiju, "gorivo" za rast i popravku tkiva i sredstva za stvaranje hormona i enzima u našim telima.

Prosečnoj osobi je potrebno oko 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine, mada nekim ljudima može da bude potrebno i više u zavisnosti od specifičnih okolnosti.

Šta je kompletan protein?

Protein se sastoji od pojedinačnih aminokiselina, građevinskih blokova hranljivih materija. Ukupno ima 20 aminokiselina, od kojih 11 telo može da proizvede samo. Međutim, to ostavlja devet aminokiselina koje telo ne može da stvori i njih moramo da konzumiramo. Nazvane su „esencijalnim aminokiselinama“, a to su histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.

Pročitajte još: SOK OD CVEKLE: Savršen napitak za DETOKS koji će preporoditi vaš organizam

Hrana se smatra kompletnim proteinom kada sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, dok „nepotpuni protein“ sadrži samo nekoliko njih.  Idealno bi bilo da svakodnevno konzumiramo svih devet esencijalnih aminokiselina kako bismo dobili pune prednosti koje nam proteini mogu da nam ponude.

Kompletna proteinska hrana

U slučaju da proteinska hrana dolazi iz životinjskog izvora, možete da budete sigurni da ima svih devet aminokiselina. Neki uobičajeni kompletni proteini životinjskog porekla uključuju: ribu, živinu, jaja, govedinu i svinjetinu. Takođe postoje i potpuno biljni "kompletni proteini". NJih možete da pronađete u celim izvorima soje, određenim celim žitaricama...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU