Zašto je POST toliko važan u životu svih nas: IZRAZ PONIZNOSTI, LJUBAVI I NADE

Magazin Praksa

25. 12. 2022. 000000 14:30

Foto: Shutterstock

Cilj posta je duhovno obraćenje, i povratak Bogu svim srcem, raskid s grehom i odvraćanje od svakoga zla. Obraćenje je delo Božje milosti, koje otvara srce i vraća Bogu.
Post je odricanje od jela i pića, a postoji post samo na vodi, i post na ulju. On je izraz poniznosti pred Bogom, a prema Bibliji, zajedno sa molitvom i milosrđem, čin nade i ljubavi.
Svi ljudi u Bibliji, koje je Bog krstio, su se suzdržavali od jela i pića: Sveti Ilija, Mojsije i Jovan Krstitelj, su živeli od sasvim skromnih porcija hrane. Sam Isus je postio četrdeset dana pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima. Zato je post jako važan u životu svakog vernika.

Pročitajte još: Sve prednosti badema: Poznati kao hrana bogata hranljivim materijama

 

Foto: Shutterstock

Značenje posta je da se zavisnost od hrane, pretvori u okretanje Bogu. Duhovno- se hranite više, nego uobičajeno. Telesno- pročišćuje telo od štetnih materija i toksina, a može vam pomoći i da doterate liniju.

Pročitajte još: Recept za napitak koji UBRZAVA METABOLIZAM

Sve je više naučnika koji tvrde da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nisu prirodan način ishrane ljudi, pa mnogi od njih preporučuju povremeni post, jer  može biti moćan u sprečavanju i preokretanju toka nekih bolesti.
Neki od njih tvrde i da je post ključ dugovečnosti, pa predlažu da se bar na neko vreme smanji unos hrane koja je bogata životinjskim i mlečnim mastima. Post omogućava telu bolji odgovor na stres, koji bi mogao da ga oštetiti, pa se dosta koristi u terapiijskoj ishrani, za uklanjanje oštećenih molekula i drugih delova ćelija, a može i da ublaži upale. Zato je i hrana za većinu pacijenata u bolnicama, bazirana na posnim namirnicama.
Post je odricanje od određenih namirnica, a izgladnjivanje nije post, i nikako ih ne treba mešati. Izgladnjivanje ima veze samo sa apetitom, a može biti štetno po zdravlje.

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU