PREBRANAC SA PEČENOM PAPRIKOM: Idealno jelo za posnu trpezu (RECEPT)

Magazin Praksa

06. 01. 2023. 000000 10:40

Foto: Shutterstock

Prebranac se tradicionalno priprema za Badnji dan a mi vam predlažemo da ga probate na ovaj način, sa pečenom paprikom.


Sastojci:

700 g belog pasulja
2 manja praziluka
2 glavice crnog luka
4 pečene paprike
200 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 pune kašike slatke aleve paprike
5 lovorovih listića

• Pasulj očistiti, oprati i naliti hladnom vodom, pa ostaviti da nabubri nekoliko sati. Višak vode odliti, a pasulj prebaciti u veći lonac, naliti hladnom vodom i staviti na vatru da provri. Potom procediti i naliti vrelom vodom pa staviti na vatru umerene jačine da se kuva sat vremena.
• Očistiti i sitno iseckati crni luk i praziluk. 

Pročitajte još: Aromatična pastrmka spremljena po baka Jelinom receptu: Sočna i neodoljiva - Recept koji ćete obožavati (RECEPT/VIDEO)

U dublji tiganj sipati ulje i staviti na vatru da se ugreje. Na ugrejano ulje staviti iseckani luk i praziluk i uz češće mešanje dinstati oko pola sata dok luk ne požuti.
• Istovremeno, pečenu papriku iseckati.
U drugom tiganju ugrejati ulje na tihoj vatri pa na njemu pržiti papriku takođe uz često mešanje. Paprika se prži oko pola sata odnosno dok u potpunosti ne omekša i varjača počne da ostavlja trag. 

Foto: Shutterstock

• Pred kraj prženja, luku i praziluku dodati so, biber i slatku alevu papriku. Zatim dodati kuvani pasulj i dobro promešati da se sa svih strana obloži začinima i izdinstanim lukom. Vodu u kojoj se pasulj kuvao obavezno sačuvati jer će biti upotrebljena za nalivanje prebranca. 
• U vatrostalnu posudu sipati ulje da obloži dno pekača. Usuti polovinu pasulja pomešanog sa lukom, dodati sušeni lovorov list pa rasporediti papriku. Potom usuti ostatak pasulja i sve naliti vodom u kojoj se kuvao. Nalivati uz rub posude kako se sa pasulja ne bi "spirali" začini. Pokriti alu folijom i staviti na veći pleh kako bi se dno rerne zaštitilo od eventualnog curenja iz pekača.
• Prebranac peći na 200 stepeni oko sat vremena, sve vreme pokrivenog ali često proveravati da li je u toku pečenja "popio" tečnost pa je dodati ukoliko ima potrebe. Mora ostati malo tečnosti kako bi bio sočan. Pred kraj pečenja otkriti da se jelo zapeče. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU