Narodna verovanja za Božić: Ko danas bude konzumirao njegove plodove na ovaj način, biće "zdrav kao dren" -

Jelena Knežević

07. 01. 2023. 000000 11:40

Foto: Shutterstock

Badnje veče i Božić predstavljaju jedne od najradosnijih hrišćanskih praznika, i za nih se vezuju razni običaji i rituali. Ono što je svim običajima zajedničko jeste svrha zbog koje se obavljaju, a to je sloga, ljubav, zajedništvo i mir.

Ovi praznici su porodični, zbog čega svaki član porodice često ima svoje zaduženje. Za božićne praznike vezuju se brojna verovanja i običaji koji se razlikuju u zavisnosti od dela Srbije u kom se praznuju.

Česnica je neizostavni deo današnje trpeze, kao i stavljanje novčića. Osim novčića, naše bake su u nju stavljale i grančicu drena. Verovalo se da onaj koji je izvuče biće zdrav kao dren čitave godine.

Pročitajte još: Svaki ukućnin treba da pojede deo svoje pogače, a novčić se čuva na ovom mestu: Običaji vezani za česnicu

U pojedinim krajevima Srbije postoji običaj da se drenjine stave u čašu vina i da se na dan Božića uzme jedna kašičica ovih plodova tokom jutra.

Naši preci su dren vezivali za zdravlje, verovali da donosi plodnost i isceljenje- Plodovi drena bogati su vitaminima i mineralima, a tek kad postanu tamnocrveni mogu se jesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU