Top 10 zanimljivih činjenica o KINESKOJ NOVOJ GODINI: Ona se slavi prema Lunarnom kalendaru

Magazin Praksa

22. 01. 2023. 000000 09:20

Photo: Shutterstock

1. Ona je svake godine drugačijeg datuma. Obično ''pada'' pred kraj januara ili u februaru. Datum je određen mladim mesecom- kada je nov lunarni ciklus, i mesec je u prvoj fazi.
2. Takođe je poznata pod nazivom ''Prolećni festival'', zato što nagoveštava početak proleća. Slavi se početak novog života.
3. U Kini, svaka godina je povezana sa drugom životinjom. Kineski kalendar ide u ciklusu od 12 godina, a svaku označava druga životinja. 2023. je godina zeca. Veruje se da ukoliko ste rođeni određene godine, imaćete karakteristike pripisane životinje.
4. Proslava traje 15 dana, i završava se kada je mesec pun. Završnica se proslavlja puštanjem svetlećih lampiona, na Festivalu lampiona. Ipak, prva tri dana je nacionalni praznik u Kini, i tada se održaaju glavne proslave.

Pročitajte još: Sutra počinje KINESKA NOVA GODINA: Pogledajte šta vam donosi vladavina ZECA

5. Postoji više različitih načina da se čestita, a jedna od od najboljih je reći ''Guo Nian Hao'', što znači Srećna nova godina!
6. Crvene koverte- deca ih dobijaju, a unutra se nalazi novac. Iznos može biti bilo koji, a deca mogu sebi da kupe poklone. Jedina bitna stavka je da da iznos novca nije deljiv sa 4, kao ni da ne sadrži ovaj broj, jer se on smatra lošim u kineskoj kulturi.

Foto: Shutterstock

7. Festival fenjera- njime se završava Kineska Nova godina, tako što ljudi puštaju svetleće lampione u nebo. Motiv proslave je pomirenje, mir i oproštaj.

Pročitajte još: KINESKA NOVA GODINA počinje 22. januara: Običaji koji donose sreću - TAJNA crvenih koverti, pomoranži i vatrometa

8. Pre proslava, po tradiciji je dobro pospremiti dom. U Kini se veruje da će se loša sreća ''počistiti'' ako ovo uradite pre dočeka.
9. Plesovi lavova i zmajeva- oni su veoma popularni u ovo doba u Kini. Po verovanju, oni će doneti dobru sreću lokalnoj oblasti gde se ples izvodi. Glasni zvuci koji se tada proizvode, rasteruju lošu sreću i duhove, veruje se u Kini.
10.Vatromet u ponoć- kao i svuda u svetu, vatromet će u ponoć obasjati nebo širom Kine, a postoji mit po kome se čudovište Nian plaši zvuka vatre, pa vatromet služi da ga zaplaši.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU