Recept naših baka: Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE (RECEPT)

Magazin Praksa

24. 01. 2023. 000000 07:30

Photo: Shutterstock

Potrebno je:

1 kockica svežeg kvasca
1 ravna kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
200ml mlake vode
200ml hladnog mleka
550g brašna

Pročitajte još: Gotove za 15 minuta: Recept za najmekše i najvazdušastije uštipke koji morate isprobati već danas (RECEPT)

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati šećer, so, vodu i mleko pa promešati, dodati malo brašna i ostaviti da kvasac ne nadođe par minuta. Zatim zamesiti testo dodajući brašno, dok se ne dobije glatka masa. Ostaviti testo da malo odstoji i naraste, prekriti posudu krpom.
Kada je nadošlo, premesiti testo na ravnoj površini, dodajući po malo brašna. Kada je testo dobro umešeno, podeliti ga na jufkice, oblikovati po želji i premazati sa malo ulja. Ostaviti ih malo da odstoje, a za to vreme u širu šerpu zagrejati ulje i ubacivati mekike da se prže. Okrenuti kako bi se ispržile sa obe strane.
U ulje je uvek dobro ubaciti 2-3 pasulja, kako ne bi zagorevalo.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU